Espanya manté la compra d'armes a Israel tot i la guerra, en contra del que va dir Sánchez
- TEMA:
- Guerra a Gaza
"Estigui tranquil. Des del 7 d'octubre, Espanya no desenvolupa cap operació de compravenda d'armes amb Israel. Cap ni una. Vull que ho tingui clar perquè també ho tingui clar el conjunt de la ciutadania espanyola". Però sembla que no està tan clar. Aquestes paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats el 10 d'abril passat xoquen amb les últimes dades revelades pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau.
Segons el seu darrer informe, Espanya ha mantingut la compra d'armes a Israel durant la guerra de Gaza, tot i criticar obertament l'ofensiva militar israeliana i reconèixer Palestina com a estat.
L'estudi revela que, des de l'octubre del 2023 -quan va començar la guerra a Gaza-, l'executiu espanyol ha adjudicat contractes públics per més de 1.027 milions d'euros destinats a equipar les forces armades espanyoles amb productes israelians.
El negoci armamentístic Madrid-Tel Aviv
Les dades mostren que el material adquirit per Espanya s'hauria encarregat a empreses de seguretat i defensa israelianes o les seves filials al nostre país.
L'informe destaca els contractes del sistema de llançacoets SILAM i el de míssils SPIKE, dues empreses que, segons assenyalen des de Delàs, admeten al seus webs que el seu armament ha estat "provat en combat".
En paral·lel, la indústria armamentística espanyola també ha mantingut alguna venda dels seus productes a Israel durant aquest període de guerra, amb exportacions per valor de, com a mínim, 987.000 euros.
En concret, el mes de novembre, l'empresa Nammo de Palència --filial d'una multinacional nòrdica-- va exportar les seves municions a la companyia Elbit Systems, una de les principals proveïdores de l'exèrcit israelià. En mesos posteriors, Espanya també ha exportat a Israel material relacionat amb vehicles blindats.
El centre Delàs es mostra especialment preocupat per les maniobres comercials de filials d'empreses d'un determinat país que operen des d'altres estats, fet que els permet saltar-se determinades restriccions, segons destaca Tica Font, una de les autores de l'estudi.
"Si, per exemple, Noruega té prohibit exportar armament a Israel, ho estava fent o bé Nammo des d'Espanya o bé Nammo des dels Estats Units."
Amb tot, el ministeri d'Exteriors espanyol insisteix que, des del 7 d'octubre, no s'ha donat cap nova llicència per a exportació d'armament a Israel ni s'ha autoritzat l'atracament en ports espanyols de cap vaixell que tingués aquest objectiu.
Relacions comercials qüestionades
Espanya ocupa actualment la posició 8 en el rànquing d'exportacions d'armes al món. En concret, Delàs recull que l'estat espanyol va vendre armament a 109 països entre el gener del 2022 i juny del 2023 per més de 5.800 milions d'euros. Gairebé una quarta part va anar destinada a l'Orient Mitjà, on destaquen les vendes a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs.
L'informe recomana una modificació de la normativa espanyola de control del comerç d'armaments per incloure expressament la possibilitat que s'acordi un embargament d'armes a un país determinat, tant per a exportacions com per a importacions.
- ARXIVAT A:
- Israel Gaza Guerra a Gaza Comerç