La ministra Nadia Calviño serà la primera presidenta del BEI
La vicepresidenta primera del govern espanyol serà nomenada dimecres que ve i serà la primera dona a ocupar el càrrec
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, presidirà el Banc Europeu d'Inversions (BEI) a partir de l'1 de gener. EL BEI és el principal banc públic de la Unió Europea. La nomenaran dimecres que ve i serà la primera dona a ocupar el càrrec.
Calviño era una de les candidates a succeir l'alemany Werner Hoyer al capdavant de la institució, juntament amb la danesa Margrethe Vestager --que ha abandonat temporalment la vicepresidència de la Comissió Europea--, l'exministre italià de Finances Daniele Franco i dos dels actuals vicepresidents del BEI, la polonesa Teresa Czerwinska i el suec Thomas Östros.
L'elecció de Calviño, a proposta de Bèlgica --que ostenta la presidència rotatòria de l'entitat financera--, s'ha decidit aquest divendres a l'Eurogrup.
Per què serveix el BEI?
Fins ara, la funció del Banc d'Inversions Europeu ha estat concedir préstecs a governs i empreses sempre que segueixin els objectius europeus per ajudar en el desenvolupament de regions i modernitzar sectors. La Generalitat, per exemple, ha demanat préstecs del BEI per cofinançar projectes Feder destinats a la gestió de l'aigua, o l'eficiència energètica, entre d'altres.
Ara, però, el BEI tindrà un paper rellevant en tota la transició verda i l'adaptació als canvis tecnològics i digitals que hauran d'afrontar les empreses.
Sánchez: "És un orgull per a Espanya"
Pedro Sánchez, que ara haurà de buscar-li un substitut o substituta al seu govern, ha celebrat l'elecció de Calviño. En un tuit, afirma que és "una magnífica notícia i un orgull per a Espanya".
També destaca que "reforça la presència i la influència d'Espanya en els organismes internacionals".
La designación de @NadiaCalvino como presidenta del Banco Europeo de Inversiones es una magnífica noticia para Europa y un orgullo para España.
Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 8, 2023
Será la primera mujer que presida el @EIB desde su fundación. Un reconocimiento a su extraordinaria trayectoria, rigor y liderazgo de
Sense acord per les regles fiscals
En la trobada dels ministres d'Economia i Finances de la UE també s'havia de pactar la reforma de les regles fiscals, que han de marcar com la fiscalitat dels Estats pels pròxims anys.
Després d'un debat d'unes vuit hores que s'ha allargat més enllà de les tres de la matinada, els ministres no han estat capaços de tancar un pacte.
Calviño ha explicat aquest divendres que durant les converses de la nit s'han fet "progressos significants" i s'està "molt a prop" de l'acord. Tot i això, deixa l'acord per "els pròxims dies" i ha apuntat que, en cas que sigui necessari, la presidència espanyola convocarà una reunió extraordinària per poder tancar el pacte.
Quins suports té Calviño
Calviño comptava amb suports com els d'Alemanya i Portugal, que s'han pronunciat públicament a favor seu.
Calviño ha defensat que el BEI és una institució "molt important per a Europa i per a Espanya" i ha augurat que ho continuarà sent "els pròxims anys", amb el finançament de prioritats com la transició verda, el suport econòmic a Ucraïna i l'impuls del paper internacional de l'organisme.
Dos revessos anteriors
No és la primera vegada que Calviño, que abans de ser vicepresidenta va tenir diversos càrrecs a les institucions europees, aspirava a liderar un organisme internacional. L'any 2019, els països europeus del G7 van proposar-la per dirigir el Fons Monetari Internacional, però el govern espanyol va acabar retirant la candidatura per buscar un consens amb la resta de països de la UE.
L'any 2020 va estar molt a prop de presidir l'Eurogrup, però en una votació molt ajustada, finalment l'escollit va ser l'aleshores ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea