Espanya només compleix un dels sis requisits de l'OMS per aixecar el confinament
- TEMA:
- OMS
Només un de sis. Espanya només compleix, ara mateix, un dels sis requisits que l'Organització Mundial de la Salut ha fixat per als països que es plantegen relaxar el confinament per frenar l'expansió de la Covid-19 i que estan molt basats en la capacitat de fer anàlisis de detecció.
El director de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha anomenat, per aquest ordre, els sis criteris en una compareixença telemàtica: que la transmissió estigui controlada, que el sistema de salut pugui detectar cada cas i tractar-lo, que els riscos de brot s'hagin minimitzat en centres de salut i residències de gent gran, que hi hagi mesures preventives als llocs de treball o les escoles, que es puguin abordar els riscos d'importació i que les comunitats estiguin compromeses amb les mesures.
Aquests sis requisits també estan recollits en un document de l'OMS, de la pàgina 12 a la 15:
Estratègia contra la Covid-19 by Moderador Noticies Web on Scribd
Ara mateix, Espanya només compliria el punt quart. Fem-ne un repàs:
1. Controlar la transmissió
El president de l'OMS ha admès que el veritable control només serà possible quan hi hagi una vacuna que, segons els càlculs més optimistes, podria trigar un any i mig.
Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, els contagis a Espanya encara pugen, amb 5.092 més en les últimes 24 hores, fins als 177.633 i a Catalunya gairebé s'han triplicat, segons els últims registres oficials.
La Covid-19 es propaga ràpidament, però es desaccelera molt més lentament: "el camí cap avall és molt més lent que el camí cap amunt", diu Tedros Adhanom Ghebreyesus, que també recorda que aquesta malaltia és deu vegades més letal que la pandèmia de grip del 2009.
Per això, les mesures de control no es poden aixecar de cop: "s'han d'aixecar lentament i de manera controlada" i només "si s'apliquen les mesures de salut pública adequades, en particular una capacitat significativa de rastreig de contactes".
2. Detectar casos nous
Mentre arriba la vacuna, cal aconseguir que "el sistema de salut de cada país pugui detectar, sotmetre a proves, aïllar i tractar cada cas i rastrejar cada contacte".
Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, ha assenyalat, a Catalunya Ràdio, que hi ha molta feina a fer en aquest sentit:
"Com més proves es puguin fer, millor. Aquesta és una assignatura pendent, però s'està veient que, a poc a poc, hi ha més capacitat per fer proves."
3. Centres sanitaris i residències
"Els riscos de brots s'han d'haver reduït al mínim en entorns especials com centres sanitaris i residències de gent gran", diu l'OMS.
Des del començament, a Espanya s'han infectat 27.558 professionals sanitaris, gran part dels quals ja han tornat a la feina, segons les xifres del Ministeri de Sanitat.
A més, almenys la meitat dels morts per coronavirus eren residents de geriàtrics. Dels 10.400 tests que s'han fet a residències catalanes, més d'un terç han donat positiu i el Departament de Salut es compromet que abans no acabi el mes se n'hauran fet a totes les persones grans i al personal de les residències de gent gran que presentin símptomes, segons ha dit la consellera Alba Vergés: "Estem augmentant les proves i preveiem que d'aquí 13 o 15 dies podem tenir testades les residències".
4. Centres de treball i escoles
Aquest és l'únic criteri que Espanya compleix: "aplicar mesures preventives als llocs de treball, les escoles i altres llocs on sigui essencial que vagin les persones". Això ha dit el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla:
"Amb capacitat de millora, és l'únic que el nostre país té ben orientat. Les mesures de distanciament, el teletreball, que ja s'estan fent, s'han de mantenir."
Amb les dades de l'OMS, hi ha 1.400 milions de nens al món afectats pel tancament d'escoles i que han vist frenada la seva educació, a més d'exposar alguns nens a un risc més gran d'abusos i de privar-ne d'altres de la seva font principal d'aliments.
5. Casos importats
"La nostra connexió mundial significa que el risc de reintroducció i ressorgiment de la malaltia continuarà", com ha alertat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Amb el turisme paralitzat, encara no ens trobem en un moment d'importació massiva de casos possibles, que s'hauran de gestionar, com la resta, amb la detecció precoç.
6. Comunitat compromesa
El director de l'Organització Mundial de la Salut ho formula així: "les comunitats han d'estar completament informades, compromeses i empoderades per ajustar-se a la nova norma".
Les restriccions no poden durar sempre i caldrà confiar en la resposta de la població.
"Els països han d'aconseguir un equilibri entre les mesures per abordar la mortalitat causada per la Covid-19 i aquelles relacionades amb altres malalties degudes al desbordament dels sistemes de salut, així com les repercussions econòmiques i socials."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma OMS