Espanya, primer estat de la UE que aprova una taxa a les grans tecnològiques

El govern espanyol calcula que recaptarà 2.000 milions d'euros amb les anomenades taxa Google i taxa Tobin

Actualitzat

El Consell de Ministres ha donat llum verda a dos projectes de llei que afectaran la fiscalitat dels serveis digitals i les transaccions financeres. Són l'impost sobre determinats serveis digitals i l'impost sobre transaccions financeres, que tothom coneix com a taxa Google i taxa Tobin.

El govern espanyol calcula que recaptarà 2.000 milions d'euros amb els dos impostos, que graven la compravenda d'accions i les grans tecnològiques.

L'objectiu és posar-se al dia amb la legislació europea i, en concret, pel que fa l'anomenada taxa Google acabar amb la competència deslleial.

La taxa Google, perquè les tecnològiques tributin on toca

La primera, la taxa Google, té l'objectiu que les grans tecnològiques tributin al lloc on generen el negoci. Però el govern de Pedro Sánchez ha volgut tenir molta cura perquè no afecti petites empreses, sinó les grans tecnològiques. Així, s'aplicarà en aquelles empreses que a escala mundial tenen un volum de negoci de més de 750 milions d'euros, tres dels quals a Espanya.

 

Notícia relacionada: El govern espanyol vol recaptar el 2019 la "taxa Google" per finançar les pensions

 

Es gravarà amb un 3% tres aspectes del negoci: la publicitat online; els serveis d'intermediació -és a dir, quan la plataforma online posa en contacte venedor i client- i la venda de dades que ha generat l'usuari en aquestes webs.

Espanya és el país europeu que primer adopta aquesta mesura, tot i que hi ha diversos estats membres que hi estan treballant. L'executiu de Sánchez vol recaptar 1.200 milions d'euros cada any.


La taxa Tobin, per a les transaccions financeres

I el segon impost és l'anomenada "taxa Tobin". La Comissió Europea hi treballa des del 2013, però encara no s'ha aprovat cap directiva. Així, Espanya també és pionera en l'aplicació d'aquest tipus d'impost.

Serà un impost indirecte que gravarà amb un 2% les operacions de compra d'accions de companyies espanyoles que tinguin un valor a borsa de més de 1.000 milions d'euros.

El govern espera ingressar amb aquest impost 850 milions d'euros anuals.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaGoogle
Anar al contingut