Espanya rebutja el pla de Brussel·les sobre el gas: "És un sacrifici desproporcionat"
- TEMA:
- Energia
El govern espanyol s'oposa frontalment a la proposta de la Comissió Europea que tots els estats membres redueixin voluntàriament un 15% el consum de gas fins a la primavera per preparar-se per a un possible tall del subministrament per part de Rússia.
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit que Espanya no pot "assumir un sacrifici sobre el qual ni tan sols ens han demanat opinió prèvia". Per la vicepresidenta del govern espanyol, la proposta de la Comissió Europea "no és necessàriament la més eficaç, ni la més eficient, ni la més justa".
Tot i que el pla de Brussel·les s'adreça sobretot a les administracions, la vicepresidenta del govern espanyol ha apel·lat a les famílies i ha promès que no hi haurà talls de gas ni de llum:
"Passi el que passi, les famílies espanyoles no patiran talls de gas ni de llum a casa."
Ribera ha insistit que Espanya "defensarà la posició" de la seva indústria.
"Un sacrifici desproporcionat"
Ribera ha subratllat que Espanya és "un país europeista i solidari", però ha assegurat que no es pot demanar "un sacrifici desproporcionat" perquè, "a diferència d'altres països, els espanyols no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats des del punt de vista energètic".
És per això que ha instat els socis comunitaris a "debatre de forma oberta, transparent i respectuosa" sobre quina és la millor manera de donar-se suport els uns als altres en aquesta qüestió.
La vicepresidenta espanyola ha remarcat que Espanya pot jugar un paper "fonamental" com a "porta d'entrada" de més del 30% del gas natural liquat (GNL) a Europa, amb unes infraestructures preparades per donar suport als països veïns.
"Un punt de partida, no d'arribada"
Segons la vicepresidenta tercera del govern espanyol, la proposta de Brussel·les pot ser admesa com "un punt de partida", però no com a "punt d'arribada". Ribera s'ha queixat que hi ha hagut "una falta clara de diàleg, que s'ha de corregir com més aviat millor".
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest dimecres un pla per aplicar entre l'1 d'agost i fins al 31 de març de l'any vinent. La proposta implicaria que administracions públiques, llars, propietaris d'edificis públics, proveïdors d'energia i la indústria prenguin mesures per estalviar gas.
Segons Teresa Ribera, aquesta proposta de Brussel·les té conseqüències "des del punt de vista econòmic, social, d'impacte redistributiu i geopolític", que són "prou importants per merèixer un canal d'escolta i participació de tots els estats membres":
"No discrepem dels objectius i del paper des del punt de vista de la solidaritat, però no ens sembla correcte trobar-nos amb un menú del dia ja dissenyat sense preguntar-nos les limitacions alimentàries."
La responsable de Transició Ecològica considera injust trobar-se amb una "llista de deures sobre la qual no se'ns ha consultat i que acabaria beneficiant tercers països, sense cap mena de benefici per a d'altres".
Consell Europeu de l'Energia la setmana que ve
Ribera ha assegurat que Espanya acudirà al Consell Europeu de l'Energia del 26 de juliol vinent a "defensar els interessos de tots els espanyols amb una proposta solidària, eficaç, eficient i coordinada".
En la reunió de dimarts vinent, Brussel·les podria intentar convèncer el govern espanyol remarcant que la proposta de la Comissió inclou una excepció per a Espanya i Portugal que els permetria no haver de rebaixar el consum de gas en un 15%, sinó només en un 5%, a causa de la seva mala connexió amb la resta del continent.
La Comissió no ha entrat a valorar les paraules de Ribera, però fonts diplomàtiques han explicat a TV3 que la vicepresidenta espanyola estava al cas de la proposta i que, tot just la setmana passada, s'havia reunit amb la comissària d'Energia.
- ARXIVAT A:
- Energia Comissió Europea