Un soldat desinfecta una escultura en la zona del mercat de Fontán, a Oviedo (EFE/Alberto Morante)

Espanya registra la xifra de contagis més baixa des del 20 de març

Illa insisteix que s'ha superat el pic de contagis i es marca l'objectiu de doblegar la corba
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Després de 30 dies de confinament, Espanya comença la cinquena setmana de l'estat d'alarma arribant a una xifra rècord a la baixa de nous contagis.

Els nous contagis havien anat baixant cada dia des de dimecres passat -amb un lleuger repunt dissabte- i aquest dilluns han estat menys de 4.000, per primera vegada des del 20 de març, quan la tendència era clarament a l'alta.

En concret, les xifres publicades pel Ministeri de Sanitat parlen de 3.477 contagis en les últimes 24 hores.

En total, des que el 31 de gener es va declarar el primer cas, 169.496 persones s'han contagiat de Covid-19 a Espanya.

La malaltia, a més, ja ha causat 17.489 víctimes mortals, però la bona notícia és que les morts registrades aquest diumenge han tornat a ser poc més de 500: en concret, 517 morts en un dia, la segona millor xifra des del pic de 950 assolit el 2 d'abril, i molt semblant a la de fa tres setmanes.

 

Un home passeja el gos pel costat de la platja a Palma (EFE/Atienza)


El nombre de persones que han superat la malaltia també creix, i les altes ja superen el 38 per cent dels casos comptabilitzats. En total, se sap que fins a 64.727 persones s'han curat de la Covid-19.

La xifra de persones curades en un sol dia (2.336) s'acosta a la de casos nous (3.477), però encara no hi ha hagut cap dia amb més altes que contagis, que és el primer objectiu que cal assolir després d'haver alentit l'expansió del coronavirus.

A partir de les dades conegudes avui, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha refermat en la idea que s'ha superat el pic i que ara toca "doblegar la corba":

"Hem superat la primera etapa de la pandèmia, hem assolit el pic. Ara l'objectiu és assolir la segona fase: doblegar la corba"


Les mascaretes, una recomanació

Preguntat sobre l'ús de les mascaretes, a partir d'aquest dilluns que acaba el confinament estricte i milers de treballadors tornen a la feina, Illa ha insistit que "hi ha tres prioriotats i una recomanació", i que la mascareta és una recomanació quan no es poden atendre les tres prioritats, que són mantenir la distància social d'almenys un metre, rentar-se les mans sovint i dur a terme una higiene adequada en els espais públics i privats on conflueixin persones.

 

Roda de premsa dels ministres Illa i Grande-Marlaska, aquest dilluns (EFE/Moncloa)
 


Els nens no poden sortir

Illa també s'ha pronunciat sobre la possibilitat que els infants puguin sortir de casa, acompanyats d'un adult, com passa en alguns països. Ha assegurat que ara mateix no es donen les condicions per permetre-ho, i que ho autoritzaran quan aquestes condicions hi siguin.


Es confirma la tendència

En mateixa línia que Illa, María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, també ha valorat, en la roda de premsa diària del comitè tècnic de gestió del coronavirus, que les xifres que s'han sabut avui "ens confirmen la tendència que anem observant".

Amb tot, ha remarcat, com és habitual, que "és important que passin dies per confirmar les dades, sobretot després d'un cap de setmana".


Baixen els contagis setmanals

Més enllà de les petites pujades i baixades de la xifra de nous casos detectats diàriament, el cert és que aquesta última setmana, la quarta del confinament iniciat amb l'estat d'alarma que va entrar en vigor el dissabte 14 de març, és la primera setmana amb menys contagis que la setmana anterior: entre el 4 i l'11 d'abril hi ha hagut 37.116 casos nous de Covid-19, que són 15.000 contagis menys que els 52.448 que hi va haver entre el 28 de març i el 4 d'abril.

La setmana a cavall dels dos mesos, la primera del confinament total, és la setmana en què s'han acumulat més casos nous, i es culmina la tendència a l'alça de les setmanes anteriors.

Així, del 7 al 14 de març, l'última setmana sense estat d'alarma, el Ministeri de Sanitat va informar de 5.312 casos nous.

La següent, entre el 14 i el 21 de març, aquestes xifres es van multiplicar per 3,5, fins a arribar als 18.543 casos.

I entre el 21 i el 28 de març, es van multiplicar per 2,5 i hi van haver 47.952 casos nous.

El primer mes d'estat d'alarma, per tant, s'ha traduït en una baixada del nombre de contagis i del nombre de morts.


Pendents de l'estudi de prevalença

Aquesta setmana, d'altra banda, ha de començar a fer-se l'estudi de prevalença promogut pel govern espanyol a través del Ministeri de Sanitat i dissenyat pel Centre Nacional d'Epidemiologia, l'Institut de Salut Carlos III i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Serà una mena d'enquesta epidemiològica que permetrà saber el nombre real de persones que han passat la malaltia i tenen anticossos. També el nombre real de persones contagiades, que se sospita que pot ser molt més alt que el de casos confirmats, i, sobretot, el nombre de casos asimptomàtics, les persones que passen la Covid-19 sense tenir-ne cap símptoma, però que la poden encomanar als seus contactes.

 

Roda de premsa del comitè tècnic sobre el coronavirus, aquest dilluns (EFE/Moncloa)


Aquest dilluns, tant Sierra com Illa, han explicat que l'elaboració de l'estudi està gairebé enllestida, pendent de resoldre's alguns aspectes logístics per fer-lo a 66.000 persones, i que començarà a fer-se "en uns dies". Sierra ha avançat que els resultats se sabran al cap d'unes setmanes, i que seran "un altre dels indicadors que ens ajudarà en les decisions" de cara a la fase de desconfinament.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut