Seu del Consell de Drets Humans de l'ONU durant l'examen de drets humans a Espanya, a Ginebra el 22 de gener del 2020. (Horitzontal)
Seu del Consell de Drets Humans de l'ONU durant l'examen de drets humans a Espanya (ACN)

Espanya rep retrets a l'ONU per vulnerar la llibertat de manifestació i d'expressió

A la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, una quinzena de països han fet crítiques al govern espanyol per la llei mordassa

Actualitzat

Espanya s'ha sotmès aquest dimecres a l'examen de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra. Del centenar de països que han pres la paraula, una quinzena han retret al govern espanyol vulneracions a la llibertat de manifestació i d'expressió, provocades per la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa.

Socis europeus com Bèlgica, Itàlia o Alemanya i altres com Suïssa, els Estats Units o Rússia també han alertat sobre la violència policial. Informes previs de les Nacions Unides ja recollien aquestes restriccions, sobretot a Catalunya.

L'ambaixador de Veneçuela, Jorge Valero, ha fet una menció explícita a Catalunya:

"Recomanem que el nou govern iniciï un diàleg constructiu amb el govern català i les seves institucions."

 

Sense mencionar Catalunya, hi ha hagut altres comentaris indirectes, com la de l'ambaixador de Bèlgica, Geert Muylle:

"Que es prenguin mesures per garantir el dret de reunió pacífica, segons l'article 21 del Pacte de Drets Civils i Polítics, que garanteixi la llibertat d'expressió i d'opinió revisant el Codi Penal i assegurant que els delictes que s'hi tipifiquen són homologables internacionalment."

 

Espanya ha negat les vulneracions i ha tret importància a les crítiques, a través del secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Fernando Valenzuela:

"No crec que hagi estat una qüestió subratllada ni molt menys. Hi ha alguna preocupació per possibles interpretacions de la llei, però ningú ha assenyalat cap cas concret en què s'hagi produït."

 

En canvi, el conseller Alfred Bosch, responsable d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, creu que ha estat un cop per a Espanya:

"A Ginebra hem assistit a la rebregada més dura que ha patit el regne d'Espanya en matèria de drets humans. S'ha evidenciat que a Espanya no s'estan respectant els drets socials i polítics."

 

D'altra banda, a la mateixa Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, el Canadà ha reclamat a Espanya que suprimeixi el delicte d'injúries a la corona.

Els Estats Units han fet especial incidència en els "crims" contra periodistes i els "atacs" a la llibertat d'expressió.

 

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut