Un sanitari pren la temperatura a un operari de la fàbrica Opel a Figueruelas (Fabián Simón / Europa Pressv)

Espanya registra 585 morts i 5.252 casos nous en un dia marcat pel ball de xifres

Sanitat retarda l'anunci de nous casos de coronavirus i de defuncions per "un problema amb les dades d'una comunitat autònoma, que no tenien la consistència que volíem"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Al conjunt de l'Estat, en les últimes 24 hores hi ha hagut un repunt dels nous casos confirmats de la Covid-19 i de defuncions provocades per la malaltia.

Segons dades del Ministeri de Sanitat, en les últimes hores han mort 585 persones i s'han registrat 5.252 nous casos positius. Fernando Simón ha dit que aquestes xifres estan una mica "distorsionades" per la introducció de tests serològics, però destaca que hi ha hagut un increment del 2,8% de casos.

El total acumulat de morts des de l'inici de la pandèmia a Espanya és de 19.478.

Hi ha 3.502 persones que han rebut l'alta mèdica en les últimes 24 hores i ja són prop de 73.000 les persones que han superat la malaltia.

En total, hi ha 188.068 casos confirmats de la malaltia. En l'últim recompte fet a Espanya, que només inclou les defuncions als hospitals confirmades amb test, hi ha hagut un repunt de casos, en bona part perquè es fan més testos.

Fernando Simón, director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que el retard en l'anunci de les dades d'avui és perquè hi ha hagut "un problema amb una comunitat autònoma, amb dades que no tenien la consistència que volíem":

"Estem començant a demanar a les comunitats autònomes informació més detallada, no totes poden adaptar els mecanismes d'informació, el procés pot portar uns dies per obtenir-la".

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat posteriorment que la comunitat que hauria ofert aquestes dades que el ministeri no ha acceptat és Catalunya.

Simón ha explicat que el ministeri està "intentant corregir les sèries històriques" perquè les fonts d'informació siguin homogènies i que, per aquesta raó, estan començant a demanar informació més detallada a les comunitats, segons una ordre publicada avui al BOE.

 

Ball de xifres

La distorsió en les dades oferides avui pel Ministeri de Sanitat es pot observar clarament en la xifra de persones que haurien superat la malaltia i que han rebut l'alta mèdica. Si ahir es parlava de 74.797 persones, la xifra de recuperats que ofereix avui el ministeri és de 72.963.

Fernando Simón ha explicat en la roda de premsa diària que no incorporen les dades de residències perquè els residents són persones grans amb "polimedicacions i factors de risc" i que afegir-los si no estan confirmats com a casos clars de Covid-19 podria "distorsionar la realitat".

"Des del començament vam dir que només donarem casos confirmats. És complicat incorporar dades de casos sospitosos i no confirmats. Hem de tenir solvència en les sèries per fer  un seguiment correcte de l'evolució."

En el detall dels casos registrats, hospitalitzacions i defuncions registrades en el conjunt de comunitats autònomes, el document del Ministeri de Sanitat només computa 3.752 morts a Catalunya, i no les 7.576 anunciades per la Generalitat amb les dades contrastades amb les funeràries. Segons el ministeri, les dades de Catalunya són les validades per la subdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública:

Detall de casos confirmats, morts i altes per comunitat autònomes

40.000 tests PCR diaris

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que ara s'estan fent una mitjana de 40.000 tests PCR diaris. També ha especificat com s'ha anat reduint el percentatge de nous casos detectats de coronavirus en les cinc setmanes des que es va decretar l'estat d'alarma. La primera setmana es registraven un 25,1% de nous casos, un percentatge que ha baixat fins el 2,6% de nous contagis en aquesta darrera setmana:

"L'evolució és positiva, és cert, hem doblegat la corba, però encara estem en una fase molt dura de la lluita contra el coronavirus, encara s'estan donant molts nous casos".

Dijous, el nombre de nous contagis i el nombre de morts per la Covid-19 a Espanya van repuntar lleugerament. Malgrat això, el ministre Illa, va dir ahir al Congrés que Espanya "va pel bon camí" i va defensar que el confinament ha donat els fruits esperats. Illa va destacar que l'increment diari de casos de coronavirus ha passat del 16% a l'1,5%.

La tendència positiva dels últims dies es nota a les urgències dels hospitals, on han baixat el nombre d'ingressos per la Covid-19 i, de mica en mica, es comencen a reprendre algunes activitats programades. Les UCIs de tot Catalunya estan, segons Salut, al 80% de la seva ocupació i, tot i que un possible repunt de contagis seria difícil de gestionar, s'hi respira més tranquil·litat que fa unes setmanes.


Repunt de víctimes mortals a Catalunya

El coronavirus ha deixat 361 casos nous diagnosticats en les últimes 24 hores i la xifra de morts torna a créixer de forma significativa a Catalunya (479), amb 201 defuncions als hospitals, 247 a residències i centres sociosanitaris i 22 en domicilis.

El total de diagnosticats, amb test, s'acosta als 40.000 i també s'hi han d'afegir més de 59.000 casos més sospitosos de ser-ho. Ja hi ha prop de 19.000 persones que han rebut l'alta mèdica. Pel que fa al nombre total de morts, 7.576, la major part ha mort en hospitals, 4.056; en residències han mort 2.015 persones i la resta en domicilis, centres sociosanitaris o en un lloc indeterminat.

En plena polèmica amb el govern espanyol pel nou recompte de víctimes del coronavirus que ha adoptat el departament de Salut a Catalunya, la Generalitat reclama que l'Estat també inclogui les dades de les funeràries i defensa el canvi per la voluntat de "transparència".

De moment, la resposta del govern espanyol és que no canviaran cap criteri. La portaveu del govern de Pedro Sánchez, María Jesús Montero, va acusar dijous la Generalitat de "confondre" la ciutadania en especular amb les xifres de morts.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut