Espectacles cancel·lats: el món de la cultura denuncia el retorn de la censura amb PP i Vox
- TEMA:
- Teatre
El món del teatre s'està mobilitzant contra els casos d'obres suspeses les últimes setmanes per governs municipals i autonòmics acabats de constituir a Espanya, sobretot del PP i Vox.
Aquest dimecres han llançat una campanya a les xarxes socials per denunciar-ho amb un missatge unitari en què ho qualifiquen de censura i reclamen protecció pels drets fonamentals:
"Allau de casos"
Una de les entitats que impulsen la campanya és l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, l'AADPC.
El seu president, l'actor Àlex Casanovas, parla d'una "allau de casos", afirma que ja tenen constància d'almenys 8 cancel·lacions d'obres de teatre i actuacions musicals, i tem que només sigui el principi:
"El que ens fa por és que vagi més enllà de tot això, que sigui un intent de tornar a controlar què és el que la gent podem veure, escoltar, sentir, i amb què hem de gaudir i amb què no, o què estem preparats, o consideren que estem preparats o som prou adults, per entendre o no entendre."
Una altra de les suspensions ha afectat l'obra "NUA, radiografia d'un trastorn", sobre l'anorèxia, que s'havia de representar tres vegades a Palma, a Mallorca, i que el nou govern municipal ha suspès.
Una altra obra afectada és "Orlando de Virginia Woolf", basada en la novel·la del mateix títol que l'autora va publicar el 1928, i que l'Ajuntament de Valdemorillo, a Madrid, ha suspès.
En aquest cas, el govern ha passat del PP i Ciutadans al mateix PP i Vox, i han al·legat que la suspensió és per motius econòmics, però la companyia que la fa, Teatro Defondo, afirma que el motiu és el canvi de sexe d'un dels personatges.
Motius ideològics darrere d'argumentacions legals, econòmiques o tècniques
En la majoria dels casos els nous governs al·leguen que el contracte no estava firmat, motiu que Casanovas afirma que és una excusa, perquè és habitual no signar-los fins a l'últim moment.
Pel president de l'AADPC és clar que en tots els casos els motius són ideològics, però que s'amaguen darrere d'argumentacions legals, pressupostàries o tècniques que són falses.
El Teatro del Barrio, del barri de Lavapiés, a Madrid, ha fet un fil a Twitter amb una recopilació de casos, en què destaca el d'una obra de Lope de Vega:
Un altre cas força remarcable és l'obra "El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai", sobre un mestre afusellat per l'exèrcit de Franco el 1936, que s'havia de representar el 15 de juliol a Briviesca, a Burgos.
El mestre era Antoni Benaiges, i treballava a Bañuelos de Bureba, a pocs quilòmetres de Briviesca, i el nou alcalde del PP, que n'ha substituït un del PSOE, ha anul·lat la representació.
El polític popular Borja Sémper ha fet un fil de Twitter a favor de la llibertat artística.
Casos polèmics en plena precampanya del 23J
A aquests casos que afecten obres de teatre i actuacions musicals s'hi afegeix el de la cancel·lació de la projecció de la pel·lícula de Pixar "Lightyear" al poble de Santa Cruz de Bezana perquè hi apareixen dues dones fent-se un petó.
La cancel·lació l'ha feta la nova regidora de Cultura del poble, de Vox, amb el vistiplau de l'alcaldessa, del PP, una decisió idèntica a la que han pres als Emirats Àrabs Units i altres països pel mateix motiu.
Tot plegat, unes cancel·lacions amb aroma de censura i una reacció contundent de la professió teatral en plena precampanya de les eleccions generals del 23J.