Especulació amb les mascaretes: preus desorbitats per a importadors i farmàcies

L'escassetat de material protector fa que alguns proveïdors n'abusin

Iván GutiérrezActualitzat

Algunes farmàcies i els mateixos importadors de productes sanitaris denuncien pràctiques irregulars de certs proveïdors en la compra de mascaretes i d'altres productes que ara escassegen. Des de preus abusius fins a haver de comprar altres productes per rebre la comanda.

Les mascaretes són un dels productes més demandats ara mateix a tot el món. I qui pot produir mascaretes de manera massiva és la Xina, tots els governs n'hi estan demanant, i no hi ha prou oferta. Per tant, els preus s'estan disparant per als importadors.

Ignasi Sayol és importador i president Pimec Logística i ho està patint en primera persona.

"Ara mateix és la llei de la selva. Tothom està comprant on pot. Estan sortint proveïdors com bolets, amb diferents normatives. Nosaltres tampoc no som experts en mascaretes i et poden donar gat per llebre."

A la inseguretat per les garanties del producte, s'hi afegeixen unes regles poc clares a l'hora d'importar i el perill que les mascaretes acabin confiscades pel govern.

"Això dona molta inseguretat. Es pot importar producte i, després, que el confisquin. Necessitem les coses clares, perquè si no, tenim un problema."

I aquest problema en la importació, ha arribat al consumidor final a través de les farmàcies.

 

Les farmàcies tenen problemes per aconseguir mascaretes i quan n'aconsegueixen duren molt poc. El problema davant l'escassetat és que empreses distribuïdores que fins fa poc ni coneixien estan aprofitant l'ocasió i els demanen preus desorbitats.

És el li està passant a la seva farmàcia a Carolina García del Cerro.

"Han arribat a augmentar el doble del que valien. Ens ofereixen les mascaretes un 50%, per exemple, més cares que abans i et fa un pac que, a més, has de comprar un tractament per les durícies dels peus que ara mateix no es necessita. Ja ho tinc en estoc, això. Però, clar, la manera d'aconseguir les mascaretes és aquesta. Llavors hem de fer una mica més de sacrifici en això i invertir una mica més."

I ho constat Jordi Casas, secretari Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

"Un producte que al mercat costava 2 o 3 euros fa uns mesos ara es poden arribar a vendre per 20, 30, 40 o 50 de preu de cost."

Si el cost puja, això es trasllada al producte final. Carolina García del Cerro ha decidit no entrar en el joc.

"Per nosaltres, això és vocacional. D'acord que és una petita empresa, realment, perquè hem de viure també els farmacèutics. Però que et facin comprar una cosa a un preu elevat i l'hagis de vendre a un preu per treure una mica de benefici, també et sap greu per la gent que vingui a buscar-la. Llavors els que donem la cara realment som nosaltres."

De fet, ho ha demanat el col·legi a tots els farmacèutics.

"Vam demanar als farmacèutics que no entressin en aquest joc perquè l'únic que fa és empitjorar tota la situació."

Una situació de molta demanda i un dilema, difícil, entre proveir un producte ara de primera necessitat o quedar-se'n al marge.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut