Esperança contra l'Ebola: dos fàrmacs aconsegueixen una gran reducció de la mortalitat
Amb un dels fàrmacs, la mortalitat s'ha reduït al 29%, i en algun grup fins al 6%
Dos nous tractaments contra l'Ebola han aconseguit una gran disminució de la mortalitat. Els dos fàrmacs experimentats es basen en anticossos i han mostrat una efectivitat tan gran que l'assaig s'ha suspès per començar a administrar els medicaments a tots els malalts. En un assaig clínic, un grup rep el tractament que es vol provar i un altre grup, el de control, rep un placebo o un tractament del qual es coneix una efectivitat limitada o nul·la.
L'assaig es diu PALM, acrònim de l'expressió en suahili "Pamoja tulinde maisha", que significa "Junts salvem vides". Els resultats han estat destacats de forma entusiasta per Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, cap de l'Institut Nacional de Recerca Biomèdica de la República Democràtica del Congo (RDC):
"Avui hem començat un nou capítol. A partir d'ara, ja no podrem dir que l'Ebola no es pot curar. En el futur, aquest avenç ajudarà a salvar milers de vides".
Les proves s'han dut a terme a quatre centres situats en dues províncies de l'est de la RDC, devastades tant pel brot d'Ebola com per la violència. Fins ara, el virus ja ha causat la mort de 1.800 persones a la regió -dos terços dels malalts identificats.
Els assaigs han inclòs 725 pacients. Dividits en diversos grups, se'ls van administrar quatre tractaments diferents: l'anticòs monoclonal mAb114, el còctel d'anticossos monoclonals REGN-EB3, el fàrmac antiviral Remdesivir i, com a mecanisme de control, el còctel d'anticossos monoclonals ZMapp. Aquest darrer havia estat assajat anteriorment i no havia mostrat gaire efectivitat, però sí un lleuger benefici que aconsellava utilitzar-lo com a referència en altres assaigs.
Una reducció espectacular
Entre els pacients que van rebre ZMapp, la mortalitat va ser del 49%, i dels que van prendre Remdesivir van morir el 53%. En canvi, amb el REGN-EB3 la mortalitat va ser del 29%. Això va dur a prendre la decisió d'aturar l'assaig i administrar a tots els pacients aquest còctel. Amb mAb114, la mortalitat es va reduir al 34%, una bona xifra, però superior a la del REGN-EB3.
Tots dos tractaments van ser molt efectius en el subgrup de persones que van començar a rebre'ls poc després d'infectar-se i que tenien nivells baixos de virus a la sang. La mortalitat va disminuir fins al 6% amb el REGN-EB3 i a l'11% amb l'mAb114. En aquest mateix subgrup, el ZMapp va reduir la mortalitat al 24% i el Remdesivir al 33%.
Malauradament, en els pacients amb més càrrega de virus a la sang, la mortalitat no va baixar del 60% fins i tot amb el REGN-EB3.
Els pacients que es troben en altres centres també rebran REGN-EB3 o mAb114, tot i que els fàrmacs encara no han estat llicenciats per al seu ús. Això serà possible gràcies a un protocol per a casos d'emergència establert per l'OMS.
Els resultats també han estat destacats en el seu compte de Twitter pel viròleg Xavier Abad, del CRESA:
Estem davant un canvi brutal. Amb l'arribada de la #vacuna #rVSVZEBOV, i potser la #Ad26MVA, podíem dir que la clínica per #Ebola era prevenible. Ara amb #mab114 i #RegnED3 podem dir, a més, que ÉS CURABLE. https://t.co/mL4Jooy9ti
Xavier Abad MdG🎗 (@XavierAbadMdG) August 13, 2019
Que el tractament redueixi de manera tan important la mortalitat pot tenir un altre efecte positiu. Pot convèncer molts malalts d'anar a centres de tractament i així fer menys probable que contagiïn el virus a altres persones. Així ho expressa Muyembre:
"La gent es pensa que si entres en un centre de tractament en sortiràs en un taüt. Tenim un gran missatge: un centre de tractament és un lloc on et pots recuperar i d'on pots marxar viu".
Tot i aquests bons resultats, els científics recorden que queden molts reptes en la lluita contra l'Ebola. Així, segons Mike Ryan, director executiu del programa d'Emergències de Salut de l'OMS, cal vigilància, prevenció i control, implicació de la comunitat, vacunacions i l'ús d'aquests tractaments de la forma més efectiva possible.