Espinosa de los Monteros deixa la cúpula de Vox: per què perd pes el sector més liberal?

El fins ara portaveu al Congrés del partit d'extrema dreta renuncia a l'acta de diputat per raons personals i familiars, tot i que hi continuarà afiliat

RedaccióActualitzat

El fins ara portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, abandona la cúpula del partit d'extrema dreta i renuncia a l'acta de diputat. Ho ha confirmat en una compareixença i en un comunicat.

Després dels mals resultats de la formació d'extrema dreta a les eleccions del 23 de juliol, el diputat electe ha explicat que hi renuncia per raons personals i familiars, tot i que continuarà afiliat al partit.

Espinosa de los Monteros assegura que està "especialment orgullós d'haver servit al costat de Santiago Abascal des del començament" de Vox i es mostra confiat en el futur de l'Estat:

"La vida es compon d'etapes, i ara en començo una de nova, amb un enorme optimisme sobre el futur d'Espanya, fins i tot en moments com aquest. Tenim una gran nació, que espero continuar servint sempre, sigui on sigui."

A més, considera que "Espanya necessita molt Vox", tot i la pèrdua de dinou escons i 600.000 vots en les eleccions generals.

L'exsecretari general del partit Javier Ortega Smith ha lamentat la renúncia "i les raons que la provoquen", en una piulada on ha destacat que Espinosa de los Monteros "ha servit Vox amb lleialtat, generositat i sacrifici":

"Encara que alguns no han sabut reconèixer-t'ho, la immensa majoria tenim un impagable deute de patriotisme amb tu."

De fet, el fins ara secretari de relacions internacionals de Vox s'havia distanciat del líder del partit, Santiago Abascal, precisament després que a l'octubre va substituir Ortega Smith per Ignacio Garriga a la secretaria general.

També ha mostrat el seu suport en el comiat l'exlíder de Vox a Andalusia Macarena Olona, que fa un any va abandonar el partit i va assegurar que hi havia manca de democràcia interna. Olona ha aprofitat per fer una crítica velada a la direcció de Vox amb una referència als 19 diputats que han perdut:


Una dècada a Vox i diversos problemes legals

Iván Espinosa de los Monteros és un dels fundadors de Vox i fa deu anys que està vinculat a la formació de Santiago Abascal.

Va estudiar Ciències Econòmiques i Empresarials i té un MBA de finances als Estats Units. De la seva activitat privada han transcendit alguns episodis sobre els seus negocis com a promotor immobiliari, que li han comportat diversos problemes legals.

Alguns d'ells, juntament amb la seva dona, la diputada madrilenya per Vox Rocío Monasterio, que treballava en el sector com a arquitecta i va signar plànols anys abans de tenir el títol.

Els més destacats, defraudar 169.000 euros amb una factura falsa, la condemna per dur a terme una obra sense llicència en un dels seus habitatges a Madrid, o tenir un despatx d'arquitectura sense llicència al seu domicili.

Vox es desprèn de l'ala liberal

La renúncia d'Espinosa de los Monteros coincideix amb la purga del sector més liberal de Vox, en el qual s'emmarcava en els últims temps.

La formació d'extrema dreta va apartar alguns dels diputats més afins a aquest corrent de les llistes per les generals, com l'exdiputat per Badajoz Víctor Sánchez del Real o l'exdiputat per Màlaga Rubén Manso.

L'aposta dels de Santiago Abascal és un sector vinculat a l'integrisme de l'Església catòlica. És el cas del seu vicepresident d'Acció Política, Jorge Buxadé, amb passat a Falange, o el seu secretari general, Ignacio Garriga, que cada cop tenen més pes al partit.

Aquest corrent defensa polítiques proteccionistes en matèria econòmica, molt allunyades dels postulats ultraliberals d'Espinosa de los Monteros.

L'adeu d'Espinosa de los Monteros obre la incògnita sobre què farà la seva parella, Rocío Monasterio, ja que la majoria absoluta del PP d'Isabel Díaz Ayuso el 28M l'ha relegat a la irrellevància política com a líder de Vox en aquesta comunitat.

ARXIVAT A:
VoxSantiago Abascal Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut