Esquerra ajorna la investigació dels cartells contra els Maragall fins després del congrés

Els juristes del partit que han de decidir han aturat el procés per no influir en la guerra entre junqueristes i roviristes
Albert Prat Actualitzat
TEMA:
ERC

El cas dels cartells contra els germans Maragall no es resoldrà fins que no s'hagi escollit la nova direcció d'Esquerra Republicana. El comitè de juristes del partit que ha d'acabar resolent el cas ha decidit frenar la investigació interna. Ha aturat el procés perquè no corri el calendari i ha encarregat un nou informe, tal com confirmen fonts de la direcció a Catalunya Ràdio.

La comissió de garanties no es vol mullar enmig de la guerra entre les dues faccions, liderades per Oriol Junqueras i Marta Rovira, i no haver de donar una resposta abans del congrés dels republicans, que se celebrarà el 30 de novembre. Aquest comitè ha notificat per escrit als implicats que "suspèn el procediment disciplinari"; una maniobra que deixa en l'aire els terminis interns, segons els quals s'estableix un màxim de mig any per resoldre el cas.


Un nou informe

Els juristes també posen en dubte l'únic informe que s'ha elaborat fins ara del cas i han demanat al responsable de compliment d'Esquerra, Xavier Mombiela, l'encarregat de recollir totes les proves, que en redacti un de nou perquè consideren que el que va entregar el 12 de juliol està incomplet. Per això, s'ha comunicat als investigats que poden aportar tota la documentació que ha anat sortint a la llum en els últims mesos i que no s'ha tingut en compte.

El primer i únic informe sobre el cas que s'ha entregat a la direcció apunta l'exdirector de comunicació d'Esquerra, Tolo Moya, d'estar al darrere dels cartells. El text conclou que no se sap qui és l'ideòleg, però determina que el responsable de la gestió i l'execució va ser l'excap de premsa del partit.

Ara bé, tres mesos després de rebre'l, el comitè de garanties ha confirmat ara als implicats que l'informe no és prou sòlid. No el declara nul, però n'ha encarregat un de nou perquè s'ampliï la investigació. Això sí, aquest comitè d'experts que delibera al marge de la direcció del partit ha decidit mantenir vigent la suspensió provisional de militància als dos expedientats de més gravetat a l'espera de dictar la sentència definitiva.

Les conclusions del primer informe es basen en entrevistes que es van fer a diversos dels implicats, però les seves declaracions no es contrasten amb proves. Aquesta és la queixa que ha anat fent Moya, el principal sospitós, per demostrar, segons diu, que ell és un cap de turc. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Moya ha celebrat la decisió de la comissió de garanties:

"Me n'alegro que s'hagin obert noves línies d'investigació perquè és el que reclama la militància; que se sàpiga tota la veritat."

 

 

ARXIVAT A:
ERC Ernest Maragall
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut