Estafa milionària a 400 comunitats de veïns per la desaparició de l'administrador de finques

Els afectats, de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, han perdut milers d'euros de derrames, quotes i pagament de serveis bàsics com aigua, llum o neteja

Lorena GarciaActualitzat

Estafa milionària del despatx Barea y Zango, administrador de finques a 400 comunitats de veïns, que s'ha fet fonedís i ha deixat rebuts impagats i derrames que els veïns hauran de tornar a pagar.

Les finques que administrava són a Barcelona i a l'Hospitalet de Llobregat, i moltes portaven mesos i fins i tot anys fent provisions de fons per rehabilitar façanes o renovar ascensors.

És el cas d'una comunitat del carrer Amílcar de Barcelona, que ja fa mesos que ha exhaurit els terminis de l'Ajuntament per restaurar una façana amb importants deficiències estructurals.

Leandro Lara, vicepresident d'aquesta finca, es lamenta:

"Per passar la ITE hem d'arreglar totes les deficiències de la façana. I per això estàvem fent les derrames que ens ha robat Barea y Zango. Teníem 20.000 euros per arreglar la pintura que es desprèn, les rajoles que s'han de canviar pel risc que caiguin al carrer, hem de canviar baranes rovellades i vidres. I si no fem la reforma, patim per si ens arriba una sanció."

En una situació similar s'han trobat els 28 veïns d'una altra finca, que també ha de reformar la façana de forma urgent. En el seu cas han perdut 90.000 euros, 4.000 cada pis de la comunitat.

David López, veí d'aquesta finca, explica que van veure "que alguna cosa passava quan Barea y Zango no responia cap requeriment sobre per què no es feien les obres de la façana". "I vam tenir clar que la situació era greu quan les empreses d'aigua, llum i neteja ens van començar a reclamar pagaments de tots els serveis de la finca".

Sense llum a l'escala ni a l'ascensor

En el cas de la finca d'Amílcar, l'impagament de les factures de subministraments ha provocat que la finca hagi estat sense llum a l'escala quatre dies i, per tant, sense ascensor. En una comunitat on els veïns són majoritàriament gent gran i pensionista, el daltabaix ha estat important. Ho corrobora Leandro Lara:

"No tenir llum a l'escala ni a l'ascensor, per a alguns veïns, representa no poder baixar al carrer."

Els veïns de les finques afectades s'han vist obligats a tornar a fer derrames extraordinàries per fer front a les reformes i als impagaments de subministraments.

David López comenta que no han tingut més remei. "La reforma de la façana s'ha de fer, els proveïdors s'han de pagar. Hem de tornar a posar els diners i 4.000 euros són molts diners per a qualsevol família".

Leandro Lara comenta amargament: "El que hem hagut de fer ara a correcuita és fer una derrama massiva. Això vol dir que si jo cobro 1.000 euros al mes, la meitat se'n va a la derrama".

Buit de gestió

A banda dels diners, l'administrador s'ha esfumat i ha deixat les comunitats sense cap documentació de les finques. Antonio Villoro, advocat d'una de les finques denunciants, explica el problema que això suposa:

"L'administrador desaparegut no ha entregat la documentació, per tant, sense la documentació ni els contractes de subministrament, es pot crear un buit de gestió molt perjudicial per a la comunitat. Però és que, a més, també hem perdut el llibre d'actes i la història de la finca."

Per David López, haver perdut la documentació dels últims anys implica no saber què està pagat i què no i haver de començar de zero.

Algunes de les comunitats ja han presentat denúncia penal contra l'administrador. Però engegar un procediment judicial també té un cost per als afectats, que han de pagar, d'entrada, un advocat i un procurador.

Feta la denúncia, però, s'han de carregar de paciència perquè la instrucció i la celebració del judici pot trigar anys. Per tot plegat, moltes de les comunitats afectades opten per no denunciar.

Façana pendent d'obres d'un edifici plurifamiliar
Una de les finques que administrava Barea y Zango (3Cat)

Resignació

L'advocat Villoro entén la postura d'algunes comunitats respecte a les accions judicials perquè tenen un cost econòmic i una resolució incerta, i "molts es resignen a tornar a pagar allò que havien pagat i tirar endavant", diu.

David López comenta que no són gaire optimistes amb les possibilitats de recuperar els diners, però és un tema de justícia: "Ens han desaparegut 90.000 euros i calen respostes. Personalment, crec que seria molt convenient que totes les comunitats de veïns ens uníssim en una denúncia conjunta."

El responsable de Barea y Zango, l'administrador desaparegut, està pendent de citació judicial per declarar després que la setmana passada se li comuniquessin càrrecs per administració deslleial i apropiació indeguda.

El Col·legi d'Administradors de Finques l'ha expulsat després de constatar les irregularitats. Davant de situacions com aquesta, recorden a les comunitats de veïns de la importància de contractar els serveis d'administradors col·legiats.

Lorenzo Viñas, president del Col·legi d'Administradors de Finques Barcelona-Lleida, exposa que:

"Els administradors de finques, pel sol fet de ser col·legiats, automàticament tenim unes pòlisses d'assegurances que donen garanties de la nostra acció. Són les assegurances de responsabilitat civil, que cobreixen 1.200.000 euros que, via judicial, entrarien a cobrir aquestes situacions, i la de caució, de 600.000 euros. Depenent del nombre d'afectats, les assegurances podrien cobrir tot el perjudici causat o només una part si s'ha de fer un prorrateig."

El col·legi ja ha rebut més d'una cinquantena de comunicacions de comunitats afectades i recomana a les que encara no ho han fet que s'adrecin a la institució per rebre orientació sobre els passos a seguir a partir d'ara.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut