L'edifici és ara de la Sareb, que assegura que mirarà cas per cas la situació dels llogaters (Sindicat d'Habitatge de Reus)

Estafades pel promotor, 23 famílies lluiten per no ser desnonades d'un bloc de la Sareb

La Sareb, propietària dels pisos, sosté que els afectats "no tenen contracte legal" de lloguer i el Sindicat d'Habitatge exigeix una negociació col·lectiva perquè tots es puguin quedar a casa seva
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Fa tres mesos que una vintena de famílies de la Pobla de Mafumet van rebre una carta: se'ls anunciava que serien desnonades el 28 de novembre.

Els pisos on viuen, ubicats en tres blocs del carrer Mina de Madró, ara estan en mans de la Sareb, que sosté que els inquilins "no tenen contracte legal". L'anomenat banc dolent va quedar-se amb els habitatges després que la promotora que n'era propietària fes fallida.

Des del Sindicat d'Habitatge de Reus denuncien que els desnonaments són una pràctica habitual de la Sareb. Així ho explica un dels seus membres, Guillem Jové:

"La Sareb és una entitat estatal pagada per tots per rescatar els bancs i que ara mateix està liquidant totes les promocions per tornar-les al mercat especulatiu. I no deixarem que això passi."


Per la seva banda, l'Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha aprovat per unanimitat una moció per reclamar que aquestes famílies puguin continuar vivint a la que ha estat casa seva des del 2008.


Reclamen una negociació col·lectiva

Ara reclamen que la Sareb s'avingui a fer una negociació col·lectiva amb tots els afectats perquè "cap família es quedi enrere", tal com exposa el portaveu José Ruzafa.

En aquest sentit, fonts de la Sareb han explicat a Catalunya Ràdio que ja han "analitzat" nou habitatges dels blocs amb el següent resultat: cinc veïns ja han firmat lloguers socials i pròximament se'n signaran dos més. Però en dos més han determinat que "no hi ha vulnerabilitat".

Pel que fa a la vintena de famílies que han rebut l'ordre de desnonament, la Sareb explica que està analitzant els casos "un per un". "Si resulta que són vulnerables i volen col·laborar amb la Sareb, se'ls oferirà la possibilitat d'un lloguer social", expliquen les fonts del banc dolent.

El Sindicat d'Habitatge critica aquesta selecció i reclama a la Sareb que negociï amb totes les famílies alhora perquè "totes tenen dret a tenir un projecte de vida aquí", explica Jové.

En total, la Sareb té 40 habitatges dels tres blocs, en alguns dels quals no hi viu ningú.

Les famílies defensen el dret a l'habitatge (Sindicat d'Habitatge de Reus)

"Han estat víctimes d'una estafa"

L'alcalde, Joan Maria Sardà, reclama que es trobi una solució per a aquests veïns i veïnes "que han estat víctimes d'una estafa". I rebla: "Aquí ho hi ha cap ocupació."

Els veïns van deixar de pagar el lloguer el març del 2021, quan l'administrador els va comunicar que els pisos havien passat a mans de la Sareb.

Per què van deixar de pagar? Aleshores el cas ja estava en mans de la justícia, perquè el 2018 es va embargar els pisos a la promotora, que no va poder pagar els deutes. I els afectats asseguren que el jutjat els va dir que, fins que no hi hagués una resolució judicial, "no hi havia ningú a qui pagar".

Durant aquests tres anys, van continuar pagant el lloguer a la promotora, tot i que ja no n'era la propietària, perquè desconeixien que el pis on vivien estava en un procés d'execució hipotecària. Però aquests pagaments fraudulents no els van denunciar a la justícia perquè asseguren que els seus assessors legals els van dir que els sortiria més car que el benefici que en podien treure, atès que l'empresa era insolvent.

Sigui com sigui, la Sareb s'agafa al fet que "no tenen contracte legal". I la jutgessa no reconeix els lloguers que sí que van pagar durant molts anys perquè els contractes no estaven inscrits en el Registre de la Propietat.

Ara confien poder-se quedar a casa seva més enllà del 28 de novembre, la data assenyalada per als desnonaments.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut