Estafes per suplantació d'identitat: com prevenir-les i com actuar si n'ets víctima
- TEMA:
- Ciberdelicte
A Anna Sabaté li van robar la cartera de l'interior del seu vehicle. De seguida va sospitar que era un robatori quirúrgic perquè, tot i haver-hi altres objectes de valor dins del cotxe, no li van prendre res més. Va anar a posar una denúncia a la Policia Local de Miami Platja, a Mont-roig del Camp.
No havia passat ni una setmana del robatori que va començar a rebre SMS al seu telèfon d'una botiga d'ordinadors on ella ja era clienta. Els SMS l'informaven que s'havien canviat les claus d'accés.
Li va semblar molt sospitós i va anar a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona a posar una denúncia perquè va pensar que algú li estava suplantant la identitat.
A la seva denúncia se'n van afegir moltes més, tant a la comissaria dels Mossos de Reus com a la Guàrdia Civil. A partir d'aquí, en una operació conjunta, es va començar a investigar una trama que acabava amb la detenció de 39 persones i l'empresonament dels principals capitostos.
L'organització criminal va estafar prop d'un milió d'euros utilitzant per internet les dades dels DNI d'unes 700 víctimes. Les utilitzaven per sol·licitar crèdits ràpids d'entre 3.000 i 5.000 euros, contractar targetes de crèdit i comprar telèfons d'alta gamma i productes tecnològics.
La banda actuava inicialment a la zona de Tarragona i després es va desplaçar cap a València i Saragossa.
Amb una foto n'hi ha prou
Per a una estafa d'aquest tipus no cal que ens robin el DNI, amb una fotografia n'hi ha prou. Per això els investigadors creuen que hi podria haver moltes més víctimes que encara no saben que els han suplantat la identitat.
Els delinqüents també obtenien les dades del DNI a través de captures fotogràfiques que feien alguns membres de la banda que treballaven en diferents centres d'oci de Tarragona i Reus. Les dades dels DNI també les obtenien comprant-les a xarxes criminals que operen a internet.
Els experts en ciberseguretat aconsellen que mai s'enviï una captura del DNI tal com és, sinó que abans d'enviar-la s'incorpori una marca d'aigua, es pixeli o es converteixi a blanc i negre. D'aquesta manera es dificulta més la suplantació.
Llista de morosos, consulta gratuïta
Dani Page també va ser víctima d'aquesta organització criminal. Li van robar la cartera, va posar la denúncia als Mossos i es va fer un duplicat del DNI. Passat un temps va voler comprar-se un pis i li van denegar la hipoteca perquè sortia en una llista de morosos com a deutor d'un crèdit ràpid de 3.000 euros que ell no havia sol·licitat.
Saber quin deute s'ha contret al teu nom i amb quina entitat és el que més costa d'esbrinar a les víctimes d'estafa per suplantació d'identitat.
Hi ha dues maneres gratuïtes de saber si es consta en una llista de morosos. Una és consultant la web de l'ASNEF (Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit), on figuren les persones que tenen deutes amb alguna companyia, iguals o superiors a 50 euros.
I l'altra és consultant el CIRBE (Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya), que és una base de dades d'informació creditícia.
Com reclamar
Si es figura als llistats de morosos per suplantació d'identitat, per poder-ne sortir és imprescindible haver presentat una denúncia.
Primer és millor fer la reclamació extraoficialment a l'entitat creditícia i si no es retornen els diners es pot anar a la via judicial, que té un cost econòmic.
En tot cas, és molt important guardar totes les proves d'estafa.
- ARXIVAT A:
- Ciberdelicte Policial