"Estar en guerra contra la natura és suïcida", alerta el secretari general de l'ONU
Guterres demana no sacrificar la lluita contra la crisi climàtica per la Covid, en declaracions al consorci periodístic internacional Covering Climate Now, del qual forma part TV3
El trànsit aeri i l'activitat industrial s'han reduït per la pandèmia, però ni això ni el fenomen de la Niña, que sol refredar els oceans, no han frenat l'impuls de la crisi climàtica aquest 2020.
Qui ho diu és l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), que alerta que aquest any entra al podi dels més calorosos de la història.
Segons l'informe preliminar sobre l'estat del clima el 2020, que l'OMM ha presentat aquest dimecres i que s'haurà de confirmar al març, aquest any es perfila com el segon o tercer més càlid des que es registren les dades.
Va frec a frec amb el 2019 i només els supera el 2016. De mitjana, aquest 2020 la temperatura serà 1,2 graus centígrads més alta que la mitjana del 1900. Dit d'una altra manera, el planeta està tan ferit que ni l'aturada de la Covid-19 ha estat capaç de curar-lo.
L'escalfament global ha contribuït als grans incendis forestals a Austràlia, Sibèria, els Estats Units i Amèrica del Sud, o al nombre rècord d'huracans a l'Atlàntic, recull l'OMM.
L'increment de la temperatura es va notar sobretot a l'Àrtic siberià, amb pujades de més de 5 graus de mitjana. En un dels llocs més freds del planeta, la ciutat russa de Verkhoiansk, van arribar a 38 graus, la temperatura més alta registrada al Cercle Polar Àrtic.
Guterres: "Estar en guerra contra la natura és suïcida"
Pel secretari general de l'ONU, António Guterres, la humanitat té una conducta "suïcida" amb el clima:
"El planeta està trencat, la humanitat està en guerra contra la natura i això és suïcida, perquè ella sempre s'hi torna i ho fa amb una força i fúria creixents."
Guterres ha fet aquestes declaracions al consorci periodístic internacional Covering Climate Now, del qual forma part TV3 i que es va crear per donar suport a la lluita contra l'emergència climàtica.
En ple impacte econòmic i social de la Covid, les Nacions Unides temen que els governs sacrifiquin els compromisos mediambientals en favor d'una recuperació econòmica optant per la drecera més curta: la tornada al model productiu industrial.
"La recuperació de la Covid i la reparació del nostre planeta han de ser les dues cares de la mateixa moneda", ha advertit Guterres en un discurs a la Universitat Colúmbia.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaMedi ambientMeteorologia