Estàs de més mal humor i tens menys sexe? Com afecta la calor el nostre estat emocional
- TEMA:
- Salut
Les darreres nits estan sent tòrrides a molts punts del país, i no revelem cap gran secret si diem que això afecta el nostre estat emocional.
Solem fixar-nos en l'esgotament, la deshidratació o la sufocació com a efectes físics més evidents de les altes temperatures, però estar angoixat o de mal humor també és normal en situacions en què el temps posa a prova els nostres nervis. I, en aquests casos, les relacions interpersonals solen sortir perjudicades, i no se'n deslliura el sexe.
Com la calor ens afecta en el sexe i les relacions interpersonals? En parlem amb Pat Boyd, psicòloga i pedagoga, Elena Crespi, psicòloga i sexòloga.
Treure foc pels queixals
Quan fa molta calor, el nostre sistema s'estressa per poder compensar aquest increment de la temperatura i això té un impacte directe en el nostre humor i en la nostra salut mental. Podem tenir més ansietat --derivada, per exemple, del simple fet de suar--, més sensació d'ofec i, sobretot, més irritabilitat, que repercuteix en les nostres relacions socials i familiars.
"És normal que no hi hagi tolerància o que les persones siguin més propenses a enfadar-se", com assenyala Pat Boyd, psicòloga i pedagoga:
"Cada ésser del nucli familiar està lluitant, inconscientment, amb la seva supervivència. Com que estem superant la temperatura òptima que necessita el nostre organisme, cada organisme està batallant per trobar aquest equilibri."
Segons Boyd, aquesta necessitat d'adaptació porta el nostre cos, d'alguna manera, a deixar més de banda la part afectiva i centrar-se a intentar modular aquesta alteració del sistema nerviós.
Si volem provar de minimitzar aquest impacte, Boyd recomana intentar aplicar mecanismes que, de fet, sovint coincideixen amb els que permeten combatre la calor més física, com hidratar-nos i buscar espais refrigerats o evitar grans trobades socials.
Fins i tot, segons Boyd, dir que fa calor ajuda.
"Si verbalitzem que fa calor, ens va molt bé perquè és un mecanisme de compensació a aquest estrès que vivim i fa que l'ansietat es redueixi moltíssim."
De la mateixa manera, la psicòloga considera positiu verbalitzar que hem pogut entrar en un lloc més refrigerat i, per tant, hem compensat els nivells de calor i malestar. "Si podem dir: 'Que bé, que fresquet que s'està aquí!', estem generant dopamina --l'hormona de la compensació--, i fa que puguem modular el nivell d'estrès que teníem quan sentíem tanta calor", assegura.
Calor i sexe
Les relacions de parella i la sexualitat també es ressenten de les calorades. I és que "quan tens desig, t'excites i estàs amb l'altre, tens calor i sues més. Això, amb un ambient d'onada de calor, pot fer que faci mandra augmentar encara més aquesta temperatura", segons la psicòloga i sexòloga Elena Crespi.
"Hi ha persones que només de pensar que l'altre els toqui amb tota la calorada... Realment, convida poc a compartir pell amb pell amb l'altre."
Amb tot, Crespi afegeix: "Generalment, quan dues persones s'apropen, la temperatura s'equilibra i sol ser la mateixa." Ara bé, si l'angoixa persisteix, aconsella buscar alternatives.
"Podem fer jocs sexuals una mica més fresquets: amb aigua, amb gel... La idea és que puguem mantenir el joc sexual que ens vingui de gust independentment de si fora fa fred o calor."
Si, tot i això, tampoc us en sortiu, només quedarà tenir paciència; com a mínim, fins que passi aquesta onada de calor intensa, que està previst que duri, com a mínim, fins dimecres.
- ARXIVAT A:
- Salut Salut Mental