Estat Islàmic entra a la ciutat Síria de Palmira i conquesta algunes parts dels casc urbà
L'ofensiva sobre Palmira és clau per a la lluita global d'Estat Islamic a Síria i l'Iraq
És l'anomenada "perla del desert" de Síria: la ciutat històrica de Palmira, patrimoni de la humanitat per la Unesco. A només 250 quilòmetres de la capital, Damasc, és l'escenari d'enfrontaments entre l'exèrcit sirià i el grup terrorista Estat Islàmic, que amenaça de destruir les importants restes arqueològiques que s'hi conserven, a més d'haver deixat un rastre de sang en la seva irrupció a la ciutat.
Estat Islàmic va penjar aquest dissabte la bandera negra a l'edifici més alt del nord de Palmira, al costat mateix de la bandera oficial del país. L'escena certifica la conquesta d'algunes parts del casc urbà per part de la milícia integrista després de tres dies de combat contra l'exèrcit del règim. Els combats han continuat al llarg del matí d'aquest diumenge i, segons alguns testimonis, els milicians s'han retirat d'algunes posicions.
L'ofensiva sobre Palmira és clau per a la lluita global d'Estat Islamic a Síria i l'Iraq. L'oasi és una cruïlla estratègica, perquè facilita l'entrada a la vall de l'Eufrates. Els integristes han penetrat pel nord i la pugna està en la conquesta de l'aeroport i d'unes instal·lacions militars on se suposa que hi ha dipòsits d'armes. Els milicians són a centenars de metres de les ruïnes arqueològiques i s'han registrat algunes escaramusses a prop d'alguns dels temples.
Palmira va ser un focus cultural que es va potenciar en època romana. Posteriorment, es va convertir en centre neuràlgic de la ruta de la seda. És una de les concentracions més arqueològiques més importants del món, amb tombes, temples, palaus i frisos esculpits, molt ben conservats a pesar dels més dos mil anys d'antiguitat.
La Unesco tem que Estat Islàmic vulgui arrasar l'indret. I amb raó: els integristes han destruït jaciments a Nimrod i Hatra, a l'Iraq. Segons el seu relat ideològic, totes les mostres artístiques i totes les construccions preislàmiques són formes d'idolatria.