Els Estats Units lideren la venda d'armes al món, que creix un 50% des del 2002
Les vendes d'armes continuen creixent arreu del món, amb una tendència a l'alça per als nous armaments. Segons dades del SIPRI, l'Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm, les cent primeres empreses del sector van vendre l'any passat armes i serveis militars per valor de 420.000 milions de dòlars, prop d'un 5% més que el 2017. Cinc empreses dels Estats Units encapçalen el rànquing del "top 100".
Des del 2002, any a partir del qual es disposa de dades comparables, l'ascens de vendes ha sigut de gairebé el 50%; concretament, el 47%.
Vuitanta de les cent principals empreses productores d'armes el 2018 tenen la seu als EUA, Europa i Rússia. De les vint restants, el Japó en té 6; Israel, l'Índia i Corea del Sud, 3; Turquia, 2, i Austràlia, el Canadà i Singapur, 1.
En aquest informe, però, no es tenen en compte les empreses xineses, per falta d'informació.
Els EUA, líders en venda d'armes al món
Les vendes de les cinc companyies nord-americanes Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics van arribar als 148.000 milions de dòlars, un 35% de les vendes totals del 2018. I les de totes les empreses nord-americanes que surten a la llista van suposar el 60% del total, un increment del 7,2% respecte al 2017. La directora del programa del SIPRI, Aude Fleurant, considera que aquest creixement ha estat afavorit per la fusió d'algunes de les principals.
"En un any, és un increment significatiu considerant el nivell ja prou elevat de les vendes d'armes nord-americanes."
"Les grans companyies s'estan fusionant per poder produir la nova generació de sistemes d'armes i així situar-se en una posició millor per guanyar contractes del govern nord-americà."
Segons Fleurant, aquest increment respon a l'estratègia de govern anunciada el 2017 per Donald Trump, que beneficia les empreses americanes que es "preparen per al nou programa de modernització d'armes" i reforça la seva posició de defensa enfront de Rússia i la Xina.
Des del 2009, l'americana Lockheed Martin es manté com el primer fabricant d'armes al món. Amb una facturació de 47,3 milions de dòlars, representa l'11% de vendes d'armes al món.
A Europa, França és la que més creix
Rússia es manté en la segona posició (la producció de les companyies armamentístiques russes es mantenen estables al voltant del 8,5% del mercat), seguida del Regne Unit, amb el 8,4%, i França, amb el 5,5%. Les vendes d'armes van créixer a França, mentre que van baixar en les empreses britàniques i alemanyes.
Rússia ocupa la segona posició del rànquing mundial de producció i venda d'armes (Reuters-Omar Sanadiki)
De les deu empreses russes que apareixen en el rànquing, cinc augmenten les vendes, mentre que les altres cinc baixen. Almaz-Antey, l'única empresa russa situada entre les deu primeres companyies del rànquing, en novena posició, va créixer un 18% el 2018, gràcies, segons Aleksandra Kuimova, una de les investigadores de l'informe, a les vendes a l'exterior.
"Aquest increment va ser el resultat no només de la forta demanda interna, sinó també del creixement continuat de vendes a altres països, en particular del sistema de defensa aeri S400."
En conjunt, la venda d'armes de les 27 empreses europees de la llista "top 100" va créixer una mica el 2018, fins als 102.000 milions de dòlars. Les vendes de les empreses amb seu al Regne Unit van caure un 4,8%, fins als 35.100 milions de dòlars, tot i mantenir-se entre les més elevades d'Europa.
BAE Systems, sisena a la llista, és el productor d'armes més gran del món fora dels EUA. Les seves vendes van caure un 5,2% el 2018, fins als 21.200 milions de dòlars, segons explica la investigadora del SIPRI Nan Tian.
"Sis de les vuit empreses amb seu al Regne Unit de la llista 'top 100' van notificar una reducció en les vendes d'armes el 2018. Això es va deure, en part, a retards en el programa de modernització d'armes del Regne Unit."
França, per contra, creix en nombre de vendes, i, amb 23.200 milions de dòlars, se situa en segona posició en la llista europea, segons l'investigador del SIPRI Diego Lopes da Silva.
"El creixement global de les vendes d'armes de les sis empreses franceses de la SIPRI 'top 100' va ser, principalment, a conseqüència de l'increment del 30% de les vendes del fabricant d'avions de combat Dassault Aviation."
El balanç de vendes de les quatre empreses productores d'armes d'Alemanya, cau un 3,8%, segons l'investigador del SIPRI Pieter D. Wezeman.
"L'increment de lliuraments de vehicles militars per part de Rheinmetall, la principal empresa d'armes amb seu a Alemanya, va ser contrarestat per una caiguda de les vendes del fabricant de vaixells Thyssen Krupp."
A Europa s'han de tenir en compte les dues empreses intercontinentals, Airbus i MBDA, que s'aprofiten d'una demanda a l'alça arran dels conflictes armats que hi ha a diverses regions del món.
La Xina no entra en el rànquing
Aquesta llista no inclou les empreses productores d'armes de la Xina perquè les dades disponibles són insuficients, segons el SIPRI. Malgrat tot, a partir del que se sap, l'estudi estima que es poden comptar entre tres i set companyies que entrarien en aquest "top 100". Segons l'informe, la Xina ha invertit un 1,9% del PIB en defensa cada any des del 2013.
L'espanyola Navantia, entre el "top 100"
L'única empresa productora d'armes de l'estat espanyol que se situa entre les cent primeres del rànquing és Novantia, que, amb 1.240 milions de dòlars en vendes, ocupava la 76a posició el 2018. La companyia ha pujat vuit posicions des del 2017, quan ocupava la posició 88, amb un volum de vendes de 910 milions de dòlars.