Els Estats Units maten el poderós general iranià Soleimani en un atac amb míssils a l'Iraq

Trump fa saltar els equilibris al Pròxim Orient ordenant l'assassinat del general Soleimani: l'aiatol·là Ali Khamenei crida a la jihad
Actualitzat
TEMA:
Estats Units

La situació a l'Orient Mitjà és un polvorí després d'un atac selectiu dels Estats Units aquesta matinada, propi d'una pel·lícula d'espies.

L'exèrcit nord-americà ha mort el general Qasem Soleimani, alt comandant dels Guardians de la Revolució de l'Iran, amb un atac aeri amb míssils. Soleimani era considerat per molts el ministre d'exteriors iranià a l'ombra.

L'atac s'ha fet en una carretera que porta a l'aeroport de Bagdad, a l'Iraq, i arriba després de l'intent d'assalt a l'ambaixada nord-americana a la capital iraquiana.

Poques hores després d'aquest atac, l'ambaixada dels Estats Units a Bagdad ha demanat a tots els ciutadans nord-americans que abandonin "immediatament" l'Iraq.

El Pentàgon ha especificat que ha estat el president dels Estats Units, Donald Trump, qui ha dirigit l'atac. Ho justifiquen pel fet que Soleimani "estava desenvolupant activament plans per atacar els diplomàtics nord-americans a l'Iraq i a tota la regió". En un comunicat, el Pentàgon assegura que els Estats Units "continuaran prenent les mesures necessàries per protegir la nostra gent i els nostres interessos a qualsevol part del món".

Al seu compte de Twitter, Trump ha penjat una bandera dels Estats Units. I també diu en un altre tuit que "l'Iran no ha guanyat mai cap guerra, però mai ha perdut cap negociació", després d'ordenar l'assassinat del general iranià Soleimani.
 

 

 

El general Qasem Soleimani anava acompanyat del líder d'una milícia xiïta proiraniana de l'Iraq, Abu Mahdi al-Muhandis, que també ha mort. El cotxe en què anaven ha quedat totalment calcinat.

Abu Mahdi al-Muhandis, líder d'una milícia xiïta de l'Iraq, i Qasem Soleimani, comandant de les forces iranianes (Reuters)


El Pentàgon ha assenyalat en un comunicat que el general Soleimani estava dissenyant plans per atacar diplomàtics nord-americans a l'Iraq i a tota la regió.
 

L'Iran amenaça amb "una dura venjança"

L'Iran no ha trigat a reaccionar a aquest atac contra un dels seus màxims líders. L'aiatol·là Ali Khamenei, en un missatge transmès a la televisió iraniana IRIB, ha decretat tres dies de dol nacional i ha assegurat que l'assassinat de Qasem Soleimani farà doblar la motivació per resistir contra els Estats Units i Israel.

"Una dura venjança espera els criminals que tenen les mans tacades amb la sang de Soleimani i amb la d'altres màrtirs de l'incident."

"Tots els nostres enemics haurien de saber que la jihad de la resistència continuarà amb una doble motivació i que als combatents a la guerra santa els espera la victòria definitiva."

 

El ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, ha qualificat l'atac contra Soleimani com un "acte de terrorisme internacional extremadament perillós" i diu que provocarà una insensata escalada de la tensió a la zona:

 

 

L'atac nord-americà contra el general Qasem Soleimani arriba enmig d'una escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran després de l'intent d'assalt de l'ambaixada nord-americana a Bagdad a principis de setmana. Una acció que, al seu torn, es feia en resposta a l'atac dels Estats Units a una milícia xiïta proiraniana que va causar 25 morts.

ARXIVAT A:
Estats Units Iran Trump Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut