Estats Units vs. la Xina: La batalla per l'hegemonia del 5G
- TEMA:
- Tecnologia
La cinquena generació de xarxa de telefonia mòbil serà molt més que una evolució del 4G. La tecnologia 5G permetrà estendre l'anomenat internet de les coses, la realitat augmentada o la robotització de la indústria. Determinats a liderar aquesta nova tecnologia, els Estats Units han declarat la guerra comercial a la Xina i al gegant de les telecomunicacions Huawei, a qui acusen d'activitats d'espionatge.
Actualment hi ha al món més de 20.000 milions d'aparells electrònics connectats a Internet, una xifra que arribarà als 50.000 milions d'unitats d'aquí a només un any. El funcionament de tots aquests artefactes implica la transmissió d'una quantitat de dades ingent, un trànsit que seguirà creixent amb la generalització de la realitat augmentada, els vehicles sense conductor o les cases intel·ligents. Un nou i immers mercat d'aplicacions i serveis que requereix una xarxa molt més potent i ràpida, el 5G.
En una entrevista amb Catalunya Ràdio, Genk Gursoy, professor d'enginyeria electrònica i ciències computacionals de la Universitat de Siracusa, a Nova York, explica que "la realitat virtual augmentada, els vehicles autònoms que es comuniquen entre ells o l'automatització de la indústria, amb robots dirigits per control remot...El sistema sense fils actual no pot assumir aquest tipus de serveis. L'expectativa és que quan el 5G estigui totalment desenvolupat i desplegat, aquestes noves aplicacions seran possibles".
La xarxa 5G promet oferir una connexió 100 vegades més ràpida que l'anterior generació, cosa que normalitzarà l'anomenat internet de les coses, és a dir, la comunicació i coordinació directa entre dispositius, per exemple de vehicle a vehicle o entre electrodomèstics: "Ara mateix, quan utilitzem els telèfons mòbils és per comunicar-nos entre nosaltres o per consumir dades. Però amb les aplicacions de l'Internet de les Coses, caldrà disposar de milers de sensors, desplegats a les carreteres, a la xarxa elèctrica, a les nostres cases. I en aquests casos, la gent no necessàriament hi intervindrà, els sensors es comunicaran entre ells".
Els economistes ja parlen de la quarta revolució industrial, per l'impacte que aquesta tecnologia tindrà en la nostra forma de treballar i relacionar-nos, una revolució que aportarà més de 14.000 milions de dòlars a l'economia global, segons els càlculs del Fòrum Econòmic Mundial. El país que lideri la construcció de la xarxa 5G, per tant, encapçalarà també l'economia del futur.
James Lewis, director del programa de Tecnologia del Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS en les seves sigles en anglès) de Washington, assegura en declaracions a Catalunya Ràdio que "la primera carrera és la construcció de la tecnologia 5G, que els Estats Units està guanyant clarament. La segona carrera és per vendre aquesta tecnologia al món i probablement aquí la Xina va al capdavant, en part perquè els Estats Units ja no té companyies telefòniques. Fabrica els components, però la cursa és entre Europa i la Xina. I els xinesos ho estan fent bastant bé".
Igual com van fer amb la tecnologia 4G, els Estats Units volen ser els primers a desenvolupar-ne la pròxima generació, tot i que els números ara mateix afavoreixen els xinesos, que des del 2015 han construït 350.000 noves torres de telefonia, deu vegades més que els nord-americans. La companyia xinesa Huawei, a més, vol assegurar-se el monopoli d'aquesta tecnologia al món i per això rebenta els preus oferint el mateix per un 30% menys.
És en aquest context de competició que s'ha d'entendre la guerra del govern nord-americà contra Huawei, a la qual acusa de ser un tentacle del partit comunista xinès. "Si compres l'equipament de Huawei l'hauràs de tenir connectat amb la companyia, de la mateixa manera que el teu ordinador està vinculat a Microsoft. Huawei és el mateix, amb la diferència que parlem de tota la xarxa. I doncs què passaria si un dia Huawei ordenés que tanquem els mòbils durant 48 hores? Els telèfons deixarien de funcionar durant dos dies. I no hi ha ningú que s'atreveixi a dir que la Xina això no ho faria mai", explica Lewis.
A la denúncia interposada contra Huawei per suposat espionatge industrial i la detenció de la directora financera de l'empresa al Canadà, el govern nord-americà hi ha sumat una campanya diplomàtica per convèncer la resta de països que contractar o comprar tecnologia xinesa és un perill per la seva seguretat nacional. Per ara només ha tingut èxit amb Austràlia i Nova Zelanda, mentre els països de la Unió Europea ho estudien. El Regne Unit ha destituit el ministre de Defensa per filtrar un contracte amb Huawei per al 5G.
Segons Lewis, la qüestió de la seguretat "és una preocupació gran perquè el fet d'utilitzar Huawei dona avantatge a la intel·ligència xinesa. La meva aposta és que finalment els Estats Units i els seus aliats trobaran la manera de seguir compartint la intel·ligència, però podria ser més lent i més complicat. No és que l'intercanvi d'intel·ligència s'hagi d'aturar, és que serà més difícil i una mica més arriscat".
En joc no només hi ha la connectivitat del futur, sinó el nom de la potència que tindrà l'hegemonia global. A més de l'enorme poder de disposar de milions i milions i milions dels nostres moviments diaris i les nostres dades personals.
- ARXIVAT A:
- Huawei Tecnologia