"Estem en un polvorí": preocupació dels veïns de Collserola davant l'alt risc d'incendi

Els Bombers de Barcelona han iniciat actuacions preventives de vigilància permanent i també disposaran de drons per detectar amb la màxima immediatesa un incendi forestal
Actualitzat
TEMA:
Incendis

A diferència d'altres parc naturals, Collserola està habitada i no són poques les persones que hi viuen. Entre tots els barris de muntanya hi ha 160.000 veïns. Davant d'una campanya d'incendis sense precedents com pot ser la d'aquest estiu, hi ha veïns que temen que pugui haver-hi un foc i que les flames arribin a casa seva. La gran majoria són habitatges unifamiliars que estan a menys de 500 metres del bosc, però hi ha força vivendes que tenen les branques dels arbres del parc natural a tocar.

Jaume Teixidó, de l'Associació de Veïns del Barri del Rectoret, considera que la peculiaritat de Collserola suposa un risc excessiu que s'ha multiplicat per la deixadesa en el manteniment del parc:

"Aquí estem en un polvorí que s'ha deixat bastant abandonat durant molts anys. La massa forestal ha crescut molt i el clima ha canviat també molt. Aquestes temperatures no són les d'una dècada enrere."

La qüestió és que Collserola depèn de diferents administracions, però les actuacions requereixen una aposta en una única direcció i, sovint, no resulta ni fàcil ni ràpid posar-les en pràctica. En aquest sentit, Joan Baucells, de l'Associació de Veïns Mas Sauró, reclama un canvi de model en la gestió del parc:

"Les administracions reaccionen d'una forma més lenta del que els veïns voldríem i, sobretot, són tantes les administracions que comparteixen competències sobre el parc de Collserola, fins a 9 administracions, que la responsabilitat aquí és difusa, se la van passant els uns als altres."

Bombers de Barcelona, en el procés d'extinció d'un foc a Collserola (Arxiu - Bombers de Barcelona)

La sequera i la falta de manteniment de les més de 8.000 hectàrees de bosc que denuncien fan del parc natural de Collserola un escenari que es pot convertir en un infern en qualsevol moment. Ja fa anys que els veïns avisen de la situació dramàtica que pot suposar un incendi de grans dimensions al parc de Collserola.

Els accessos són complicats i el creixement de massa forestal s'ha desbocat en els últims temps. Ara, davant d'un estiu amb un risc d'incendi sense precedents, alcen la veu i recorden el lema que ja fa temps que esgrimeixen en les seves reivindicacions: "Els incendis s'apaguen a l'hivern".

Jaume Llansó, de l'Associació Collserola Paisatge Viu, assegura que quan arriba la calor l'angoixa es dispara entre els veïns. S'han organitzat entre ells, tenen grups de Whatsapp per comunicar-se i avisar-se de qualsevol incidència que detectin:

"Hi ha molta gent no se'n va de vacances o, si ho fan, marxen amb molt neguit. Només que hi hagi una columna de fum de seguida salten totes les alarmes entre els xats de veïns. La preocupació és constant. És una situació que s'incrementa any rere any sense que hi hagi actuacions clares de prevenció passiva.

En cas d'un gran incendi, aquí no hi ha res preparat. Falta un pla global de tot Collserola entre el veïnat de com s'hauria d'actuar davant d'un gran incendi."


Vigilància preventiva i drons, les mesures previstes davant de la campanya d'incendis a Collserola

La imatge d'un vehicle 4x4 dels bombers de Barcelona forma part del paisatge del Parc Natural de Collserola des d'aquesta setmana. La raó ja no és el risc d'incendi de cada estiu, sinó la combinació de tres elements poc freqüents a mitjans de juny, quan, sobre el calendari, encara és primavera: vent, altes temperatures i baixa humitat. Aquests tres factors alhora provoquen una situació d'alerta meteorològica i això implica que s'hagin de fer actuacions preventives.

No hi ha marge per assumir cap risc i, per això, els Bombers de Barcelona han engegat un dispositiu permanent de vigilància. Comproven els hidrants i inspeccionen sobre el terreny l'estat del parc de Collserola per detectar un incendi amb la màxima immediatesa i donar l'alerta. A banda, en el mateix vehicle 4x4, hi ha un dipòsit de 400 litres d'aigua que els permetria sufocar un incendi de dimensions petites.

Els Bombers de Barcelona inspeccionen un hidrant al Parc de Collserola (CCMA)

El caporal de Bombers de Barcelona Jaume Huguet té clar que les particularitats del parc natural de Collserola suposen una doble complicació davant del risc d'incendi:

"En aquesta zona de Collserola tenim el hàndicap que hi ha bastantes vivendes i això ens dificulta la nostra feina perquè es barregen dos factors, que és protegir les persones i protegir el bosc."

Com a mesura de reforç, a partir de la setmana vinent hi haurà drons sobrevolant Collserola per agilitzar la detecció d'un incendi. Són una nova eina de què disposen els Bombers de Barcelona, que els permet reduir al mínim la reacció davant d'un foc declarat en el parc natural.

Faran tres tipus de vols. Els programats, de supervisió rutinària; els urgents, que s'organitzen amb una antelació de 24 hores on es té constància d'una emergència potencial i, per últim, els d'emergència real, que és quan l'incendi ja s'ha declarat.

Aquests drons, a més, s'enlairen en un màxim de 15 minuts des que s'ha detectat la incidència i s'estan un mínim de tres hores operatius per a cada servei.

Els Bombers de Barcelona disposaran de drons per fer vols de vigilància i detecció d'incendis forestals (Bombers de Barcelona)


La clau, la col·laboració entre veïns i serveis d'emergència

Les reivindicacions dels veïns han començat a donar uns primers fruits. Tot i que veuen que hi ha molta feina per fer, valoren positivament que s'hagi posat en pràctica una de les velles reclamacions, i és que el dissabte 11 de juny es va fer un simulacre d'incendi forestal al parc natural en què van participar els responsables dels Plans d'Autoprotecció dels barris de muntanya, la Guàrdia Urbana i el consorci de Collserola. Un primer pas que ha servit per aportar un punt d'alleujament entre els veïns i que, a més, ha posat en relleu alguns punts que s'han de reforçar o bé millorar.

A banda, des del mes de maig, els Bombers de Barcelona han fet diverses sessions informatives entre la ciutadania sobre la prevenció d'incendis forestals. En aquestes xerrades s'han recordat elements fonamentals que tothom pot posar en pràctica i que minimitzen el risc.

-Prohibits els treballs forestals o qualsevol actuació que pugui provocar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal.

-Prohibida la crema de residus, els petards i les barbacoes que no tinguin un mataguspires.

Si ens trobem davant d'un incendi forestal, trucar al 112 i donar tota la informació possible.

En cas d'estar a casa:

  • El més segur és confinar-se a casa (parts baixes).
  • Si hi ha molt de fum, estirar-se a terra, i cobrir-se les vies respiratòries i els ulls amb un mocador humit.
  • Si es disposa de temps, retirar tot el material combustible del voltant i l'interior de casa (sobretot de portes i finestres)
  • Mullar tovalloles o roba amb aigua i tapar forats.
  • Tancar la clau de gas i d'altres combustibles.


Si som al bosc en el moment de l'incendi:

  • No refugiar-se en coves o pous.
  • Marxar en direcció oposada al fum i evitar pendents forts i valls estretes.
  • Entrar en zona ja cremada i allunyar-se de vegetació sense cremar.


Si ens trobem al cotxe i no podem marxar:

  • Aturar-se en un punt el més lliure possible de vegetació, tancar portes i finestres, apagar la climatització, i deixar els llums oberts.
  • Prémer el botó de recirculació d'aire intern.
ARXIVAT A:
Incendis Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut