Estendre l'ús del passaport Covid, vacunar infants i tercera dosi, els pròxims passos?
- TEMA:
- Certificat Covid
A Alemanya, Angela Merkel, encara cancellera en funcions, demana més restriccions per a les persones no vacunades. A Àustria, el govern ha començat a confinar la població no vacunada. I als Països Baixos han tornat les limitacions horàries de la restauració i el comerç, contestades aquest cap de setmana amb fortes protestes.
A Catalunya, ara per ara, la situació és diferent, i les xifres són moderades tot i la tendència a l'alça de la pandèmia dels últims dies.
En una taula rodona del programa "El matí de Catalunya Ràdio", els experts ho han atribuït a l'alt percentatge de població vacunada i aposten per ampliar la vacunació als menors de 12 anys i per reforçar les persones vacunades amb una tercera dosi que ja s'ha començat a administrar als més grans de 70 anys.
Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, veu probable haver de vacunar els nens, perquè, com que la majoria d'adults ja estan vacunats, el virus s'està desplaçant cap als infants.
"En l'edat pediàtrica, sabem que l'impacte de la malaltia és petit", admet, però afegeix que "si tota la malaltia es trasllada als nens", vacunar-los també serà "una manera de protegir més tota la població".
Campins també veu "molt probable" haver de posar una tercera dosi a tota la població, perquè les vacunes "van perdent efectivitat amb el temps".
Passi Covid abans que altres restriccions
Sí que està sobre la taula la possibilitat, anunciada a França pel president Emmanuel Macron, d'ampliar l'ús del certificat Covid que ara només s'exigeix per accedir a l'oci nocturn si la situació empitjora, com alternativa a haver d'adoptar altres restriccions.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimón ja ha obert la porta, precisament des de París, a aquesta possibilitat. Assegura que abans que prendre mesures restrictives de mobilitat i horaries, pensarien en l'extensió de l'ús del passi Covid, "sempre amb el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia".
Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, creu que "és una mesura que segur que s'ha d'estudiar i després veure si és necessari o no aplicar-la" en àmbits com "l'oci, la restauració, les grans superfícies i els grans esdeveniments".
Ara per ara, l'augment de casos no fa témer un augment de la pressió hospitalària que obligui a reorganitzar els serveis i reprogramar intervencions, però els experts alerten que les persones no vacunades són les que poden arribar a saturar els hospitals.
És el que a Alemanya ja anomenen l'"epidèmia dels no vacunats".
Algunes veus també alerten que l'actual augment de casos pot complicar la feina als hospitals si coincideix amb l'epidèmia de grip, que sovint posa el sistema de salut al límit.
Hi haurà més casos
A Catalunya, ara mateix, el 70% dels ingressos hospitalaris relacionats amb la pandèmia són de persones que no han rebut cap vacuna. La resta de pacients Covid són persones grans que encara no han rebut la tercera dosi i, també, algunes persones vacunades.
Metges i científics compten que hi haurà un augment de casos, però pensen que l'alt percentatge de població vacunada farà que "d'onades, com n'hem estat parlant fins ara, no en tornarem a parlar", diu Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador d'hospitalització de Covid-19 a l'Hospital del Mar.
"De fet", afegeix, "ja estem veient que s'està produint [una sisena onada], no a càmera lenta, però sí a una altra velocitat". I rebla: "La vacuna ens posa en una situació d'avantatge."
Clara Prats, investigadora de models matemàtics del BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), remarca que "estem molt protegits per la vacunació", alhora que admet que "de casos nous en vindran, però vindran més tard. I hem de veure fins a quin punt ens ajuda la vacunació i si cal afegir més mesures" com l'extensió del certificat Covid.
Evitar situacions de molt contacte
Els experts, en qualsevol cas, recomanen no abaixar la guàrdia i mantenir les mesures bàsiques de prevenció, com la mascareta als interiors i quan no es pugui mantenir la distància i el rentat de mans.
En aquest sentit, l'epidemiòloga Silvia Sanjosé recomana "continuar evitant les situacions de molt contacte amb gent, i més ara que s'acosten les festes". Demana "evitar-les o, almenys, posar barreres físiques", que "són els elements que tenim per intentar evitar una altra onada considerable".
Els contagis continuen a l'alça
Segons les dades de seguiment de la pandèmia publicades aquest dilluns pel Departament de Salut, la pressió hospitalària continua pujant de manera lenta, amb sis nous pacients Covid i dos malalts crítics més.
En total hi ha 376 pacients Covid, 55 més que els notificats dilluns passat, i a les UCIs hi ha 90 persones, onze més que fa una setmana, un dels dies que es va assolir la xifra més baixa: 79 crítics.
Pel que fa als contagis, entre el 5 i l'11 de novembre els últims set dies dels quals es disposa de dades consolidades es van registrar 4.116 nous contagis setmanals que contrasten amb els 2.648 registrats els set dies abans, entre el 29 d'octubre i el 4 de novembre. No es notificaven més de 4.000 contagis setmanals des del 9 de setembre.
Entre els indicadors epidemiològics, el risc de rebrot continua pujant i arriba als 130 punts. Torna a ser alt des de divendres, quan es van superar els 100 punts per primera vegada en dos mesos.
A Catalunya hi ha fins a 5.907.809 de persones amb la pauta completa de vacunació, que són el 74,6% de la població i el 83,7% de les persones de 12 anys o més que són les que es poden vacunar.
- ARXIVAT A:
- Certificat Covid Coronavirus Covid-19 Vacunes