Estereotipades i sense esperit crític: presentadores creades amb IA irrompen al sud d'Àsia

Segueixen models de dones primes, de pell clara, parlen diversos idiomes i estan sota el control dels directius dels canals de televisió

Redacció / AgènciesActualitzat

Canals de televisió del Pakistan, Bangladesh i l'Índia utilitzen la tecnologia de la intel·ligència artificial per crear presentadores al seu gust, a les quals fan dir el que volen totes les hores que volen, i fan parlar els idiomes que els interessa.

De moment, diuen que aquests robots els fan servir per complementar els canals sense posar en perill els llocs de treball. Però per ara les presentadores creades amb intel·ligència artificial ofereixen una imatge totalment estereotipada sota control de la direcció.

Fa uns mesos India Today, un dels grups mediàtics més poderosos d'aquest gegant demogràfic on viuen més de 1.400 milions de persones, va presentar la nova presentadora creada amb intel·ligència artificial com a "brillant, preciosa, sempre jove, incansable, parla diferents idiomes i està completament sota el nostre control".

Lisa, la presentadora creada per IA d'Odisha TV, a l'Índia

Fins i tot li han posat nom, Sana, i és una periodista que està disponible 24 hores al dia, no cobra i respon al dictat dels seus propietaris. Va ser la primera presentadora creada al sud de l'Àsia amb intel·ligència artificial i s'hi han sumat altres canals indis, pakistanesos i de Bangladesh.

Al Pakistan, el canal GNN va presentar la setmana passada la seva presentadora d'IA vestida amb hijab i capaç de llegir sense entrebancar-se mai. També al Pakistan, el cap de setmana passat es va estrenar al canal Discover Pakistan el primer programa d'entrevistes amb persones creades per IA anomenat AI Talk. El director del canal, Kaiser Rafiq, interactuava amb un nou presentador que és una recreació del mateix executiu però creat amb IA.

El presentador pakistanès Kaiser Rafiq parlant amb la seva pròpia reproducció d'IA

Els pioners en aquest ús de la intel·ligència artificial van ser els xinesos el 2018. Van crear el presentador de notícies Qiu Hao, en aquest cas un home, i la proposta es va estendre a altres països com ara Kuwait. 

Davant l'avenç imparable d'aquesta tecnologia, el vicepresident del club de premsa de Bangladesh, Rejwanul Haq, adverteix que els reportatges són una feina creativa que no pot ser feta per una cosa artificial, i adverteix que la tecnologia pot eliminar llocs de feina a la indústria de la televisió.

En aquest sentit, les empreses mediàtiques parlen d'adaptar-se a les noves tecnologies, però no ho vinculen a la pèrdua de llocs de treball argumentant que darrere cada presentadora virtual hi ha, almenys, una persona real.

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut