"Estima millor": com ajuden als joves a superar les ruptures amoroses a Nova Zelanda
- TEMA:
- Nova Zelanda
"Les ruptures són una merda. Però pots canalitzar-ho en una cosa bona." Així arrenca el vídeo promocional de la campanya "Estima millor", amb la qual el govern de Nova Zelanda vol ajudar els joves del país a superar el trencament de la parella. La iniciativa forma part d'un pla nacional per evitar que els menors s'autolesionin o tinguin conductes de risc i per prevenir la violència familiar i sexual.
La campanya s'ha difós a les xarxes socials i mitjans de comunicació. S'adreça a joves d'entre 12 i 24 anys i els ofereix suport emocional i psicològic per telèfon, missatgeria instantània o correu electrònic a través de la línia de contacte Youthline en cas que visquin una ruptura amorosa.
El desamor ocupa la primera fase de la campanya, que parteix de la base que sentir-se ferit és normal, però vol trencar l'estigma que encara hi ha pel fet de demanar ajuda psicològica.
"L'estic esborrant de les xarxes. Estic avançant"
El vídeo promocional anima els joves a ser amos dels seus sentiments. A banda dels missatges, hi apareixen testimonis reals de persones que passen per aquest moment dolorós.
"Ho estic fent. Esborro la meva exparella de totes les xarxes. Estic avançant", relata una noia. "Necessito dormir, necessito oblidar-me d'ella, superar-ho", explica un noi, que acaba bloquejant a les xarxes la que havia sigut la seva xicota.
La campanya es presenta com una manera de fer comunitat i evitar que el dolor es faci enorme.
"Sabem que les ruptures amoroses fan mal. Volem ajudar els joves a gestionar el dolor i fer-los saber que hi ha altres maneres de fer-ho, sense que es facin mal o facin mal a altres persones", ha defensat la ministra per al Desenvolupament Social i l'Ocupació, Priyanca Radhakrishnan.
Es vol dotar els joves d'estratègies per afrontar el dolor, que els serviran per a tota la vida.
La ministra ha defensat que aquesta campanya és pionera al món i que les xifres obliguen a intervenir en el problema:
"Aquest enfocament no l'ha provat mai cap govern al món. Nova Zelanda té unes estadístiqes vergonyoses de violència familiar i sexual, i necessitem enfocaments innovadors per trencar el cicle."
Combatre les autolesions, sexe de risc o assetjament
Una enquesta feta a 1.200 joves va concloure que un 68% va experimentar dolor intens després de tallar i aquest sentiment va desencadenar comportaments tòxics o perjudicials, com ara autolesions, estats depressius, conductes sexuals de risc, violència i coacció, inclosos el xantatge, la gelosia, la venjança o l'assetjament.
Diversos estudis han apuntat que aquesta mena de comportament es dona, principalment, a través dels mòbils i les xarxes. El sondeig va determinar que els joves volien rebre ajuda per no fer alguna cosa de la qual després es poguessin penedir.
La campanya compta amb un finançament de 6,4 milions de dòlars neozelandesos (uns 3,7 milions d'euros) i s'adreça a més de 850.000 joves, que són el 17% de la població de Nova Zelanda.
- ARXIVAT A:
- Nova Zelanda