Estrasburg condemna Espanya: cremar fotos dels reis és "llibertat d'expressió"

El TEDH no veu incitació a l'odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona
Actualitzat
TEMA:
Llibertat d'expressió

Condemna unànime del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) a Espanya per imposar pena de presó als dos manifestants que van cremar una foto dels reis a Girona el 2007. Ho considera "una ingerència en la llibertat d'expressió que no va ser proporconada amb l'objectiu perseguit".

El TEDH no veu incitació a l'odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona el setembre de 2007 i considera que l'acte com a protesta a la visita de l'aleshores monarca a la ciutat està emparat per la llibertat d'expressió i pensament dels joves.

Així, el tribunal europeu dona la raó als demandants, que van al·legar que la sentència espanyola que els declarava culpables d'insultar la Corona era una "ingerència injustificada" en el seu dret a la llibertat d'expressió, recollit per l'article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans.

L'Audiència Nacional va condemnar Enric Stern i Jaume Roura a una multa de 2.700 euros cada un per evitar la presó per un delicte d'injúries a la Corona amb l'advertència que si no l'abonaven s'executaria la condemna de 15 mesos de presó. El Tribunal Constitucional, tot i que amb matisos entre els seus membres, va ratificar posteriorment la sentència de l'Audiència i la defensa va elevar al cas al Tribunal d'Estrasburg.

Ara, la sentència per unanimitat de la cort europea condemna Espanya a indemnitzar els dos joves amb la mateixa quantitat de la multa i a 9.000 euros més en concepte de despeses. El tribunal considera que la condemna imposada no va ser "proporcionada ni necessària en una societat democràtica".

Els magistrats apunten també que l'acte va ser part d'una crítica política, "més que personal", de la monarquia en general, i que no anava més enllà "d'un cert grau permissible de provocació" per transmetre un missatge "crític".

L'advocat dels dos joves, Benet Salellas, ha destacat que la sentència "deixa clar que l'independentisme, que la crítica política a les institucions de l'Estat, mai podrà ser discurs d'odi"

La resolució del cas al TEDH arriba dos anys després que aquest tribunal obrís una investigació sobre els dos joves antimonàrquics.

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut