Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg
Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg

Estrasburg rebutja la demanda d'una integrant de la Sindicatura Electoral de l'1-O

El Tribunal Europeu de Drets Humans desestima aquesta demanda contra l'estat espanyol per "no tenir prou fonament legal"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha rebutjat el primer recurs relacionat amb l'1 d'octubre. Estrasburg no admet a tràmit la demanda d'una integrant de la Sindicatura Electoral, creada per al referèndum i suspesa pel Tribunal Constitucional.

Concretament, el Tribunal Europeu rebutja la denúncia contra Espanya de Montserrat Aumatell Arnau, que formava part de la Junta Electoral de Tarragona de la Sindicatura Electoral, que es va constituir durant els preparatius per organitzar el referèndum. El Constitucional va il·legalitzar aquesta sindicatura i va imposar una multa de 6.000 euros diaris als seus membres en cas que no pleguessin.

Tots ells van renunciar a les seves funcions, la demandant també, però va denunciar a Estrasburg que, en el procediment, s'havien violat quatre articles de la Convenció Europea dels Drets Humans. Denunciava la multa que li va imposar el Tribunal Constitucional si no dimitia i el fet que la decisió no se li va notificar personalment i que no la va poder recórrer.

Ara, el Tribunal Europeu avala la multa, considera que no era necessari comunicar-li personalment la decisió, perquè es va fer pública per altres canals, i destaca que altres membres de les juntes electorals sí que ho van recórrer. Els jutges només valoren els passos fets a cada moment pel Constitucional en relació amb les juntes electorals i consideren que el tribunal espanyol va complir sempre amb el que marca la llei. El recurs queda desestimat per "no tenir prou fonament legal".

 

 

En el Tribunal Europeu de Drets Humans queden altres casos pendents de resoldre relacionats amb l'1 d'octubre. Un dels quals és una demanda col·lectiva que firmen, entre d'altres, Carme Forcadell i Carles Puigdemont, contra la suspensió preventiva per part del Constitucional de la convocatòria del ple del Parlament posterior al referèndum, per la possibilitat que s'hi declarés la independència.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-ODrets humansProcés català
Anar al contingut