La seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg

Estrasburg va condemnar a Espanya en 9 de les 10 sentències dictades el 2018

La justícia europea encara no ha resolt cap de les denúncies en relació amb el referèndum de l'1-O
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets humans

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va resoldre contra Espanya 9 de les 10 sentències que va dictar l'any passat referents a l'Estat espanyol.

Dues de les condemnes van ser per violar el dret a un judici just, com va ser el cas del líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi amb el judici pel cas Bateragune. El tribunal el va dur a la presó amb una condemna de 10 anys de presó i 10 d'inhabilitació, acusat de pertànyer a ETA. El Suprem va rebaixar la pena a 6 anys i mig.

El tribunal va determinar que es va violar el seu dret "a un procés equitatiu" perquè els jutges de l'Audiència Nacional que van decidir sobre el cas no van ser imparcials.


Un altre revés per a Espanya va ser la condemna de vulnerar la llibertat d'expressió, en el cas dels dos nois que van cremar fotos dels reis a Girona.

En canvi, la justícia europea va donar la raó a Espanya en la decisió de no descomptar als etarres els anys passats en presons a França.

Les denúncies relacionades amb l'1-O, pendents

Estrasburg no ha resolt encara cap de les denúncies relacionades amb l'1 d'octubre. El TEDH té pendents 22 demandes presentades, entre altres, per parlamentaris, jutges i membres dels col·legis electorals del referèndum. Només una no s'ha admès a tràmit.


L'última demanda la va presentar l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell sobre el seu empresonament, que considera injustificat.

Una de les denúncies la fan 76 diputats, entre els quals hi ha l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en referència a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el ple del Parlament sobre la votació de la declaració d'independència.

Notícia relacionada: Sánchez visitarà el Tribunal Europeu de Drets Humans en ple judici del procés

El president del TEDH no vol treure conclusions sobre Espanya

Preguntat per si hi ha "riscos" que Espanya estigui vulnerant drets fonamentals, el president del TEDH, Guido Raimondi, ha descartat valorar-ho i s'ha limitat a dir que no se'n poden treure conclusions:

"Tenim casos pendents. Estem esperant la resposta del tribunal. Naturalment, no en puc treure, de l'existència d'aquests casos, cap conclusió general relativa a la situació de la democràcia a Espanya."

El Tribunal d'Estrasburg té pendents més de 56.000 casos, dels quals 279 són referents a Espanya. Entre aquests, la "devolució en calent" de dos migrants que van saltar la tanca de Melilla i l'acomiadament de treballadores de Mercadona després de ser gravades amb càmera oculta mentre robaven.

L'informe del 2018 de l'organisme constata que Rússia i Turquia són els estats amb més condemnes per violacions de drets humans durant l'any passat. Dins de la Unió Europea, encapçalen el rànquing Romania i Hongria.

ARXIVAT A:
Drets humans Judicial Unió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut