Estrelles de Hollywood donen 1 milió per cap als actors en vaga: "Recordo quan era cambrera"

El primer va ser Dwayne Johnson i una desena d'intèrprets, entre els quals hi ha Meryl Streep o George Clooney, s'han afegit als donatius per ajudar els col·legues que reclamen millores laborals

RedaccióActualitzat

Una desena d'actors de Hollywood, entre els quals hi ha Meryl Streep, George Clooney o Leonardo DiCaprio, han donat 1 milió de dòlars cadascun (920.000 euros) per ajudar els actors que estan en vaga des del 13 de juliol.

Entre els que han fet donacions d'aquest nivell a la Fundació SAG-AFTRA, associada al Sindicat d'Actors dels Estats Units, també hi ha Julia RobertsMatt Damon, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, Arnold Schwarzenegger i les parelles formades per Jennifer López i Ben Affleck i Ryan Reynolds i Blake Lively.

La Fundació va enviar una carta als 2.700 intèrprets del sindicat que més ingressen per explicar-los les dificultats econòmiques que tenen durant la vaga per pagar el lloguer, la hipoteca o el menjar. 

Dwayne Johnson va ser el primer de fer un donatiu 'històric' al sindicat
Dwayne Johnson va ser el primer que va fer un donatiu "històric" al sindicat (Europa Press/Kevin Sullivan/Zuma Press Wire)

El primer de fer una donació "històrica", en paraules de la Fundació, va ser Dwayne Johnson.

Darrere seu, altres estrelles del cinema i la televisió s'han gratat la butxaca per ajudar els vaguistes, que demanen millores salarials i protecció davant l'ús de la intel·ligència artificial per crear imatges semblants a les seves. 
 

Quan Meryl Streep estava a l'atur o feia de cambrera 

Meryl Streep, que segons el The New York Times va organitzar juntament amb George Clooney una campanya per fomentar els donatius, ha expressat la solidaritat amb els vaguistes en un comunicat que ha difós la Fundació: 

"Recordo els meus dies com a cambrera, netejadora, mecanògrafa o, fins i tot, fent cua per a l'atur. En aquesta vaga, estic en una posició afortunada de poder donar suport als que lluitaran durant molt temps per enfrontar-se a Goliat." 

Segons el diari, George Clooney hauria apel·lat a moure's esmentant referents d'èpoques passades

"Vam progressar gràcies a gent com a Bette Davis i Jimmy Cagney, i és hora que la nostra generació faci alguna cosa com a resposta." 

Segons el diari nord-americà, la campanya dels grans noms de Hollywood ha recollit més de 15 milions de dòlars en tres setmanes. El moviment es va canalitzar a través d'un document de Google. 

El president de la Fundació, Courtney B. Vance, ha explicat que l'associació ha multiplicat per 30 el nombre habitual de sol·licituds d'ajuda d'actors que necessiten suport per fer front a les despeses bàsiques. Només en l'última setmana han rebut 400 peticions d'ajuda. 

Fa gairebé un mes que els membres de SAG-AFTRA van començar una aturada que ja havia iniciat abans el gremi de guionistes. Cap dels dos sindicats va poder arribar a un acord amb l'Aliança de Productors de Cine i Televisió per renovar els convenis col·lectius.

Manifestació d'actors a les portes dels estudis de Disney a Burbank, Califòrnia, al juliol
Manifestació d'actors a les portes dels estudis de Disney a Burbank, Califòrnia, al juliol (Reuters/Mike Blake)

 

Protesta inèdita des del 1960

La doble vaga és una protesta inèdita a Hollywood des del 1960. Aleshores, actors i guionistes també van sumar forces per reivindicar una remuneració justa. En aquell moment, el president del sindicat era Ronald Reagan, que al cap de 21 anys va esdevenir president dels Estats Units. 

La mobilització ha aturat pràcticament la totalitat de produccions de pel·lícules i sèries als Estats Units. 

Tot i que hi ha un petit grup d'actors que estan molt ben pagats, el 86% dels 160.000 membres del sindicat guanyen menys de 26.500 dòlars (24.000 euros) a l'any, segons dades de l'organisme recollides pel New York Times. 

 

ARXIVAT A:
CinemaTelevisióSèries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut