Estrelletes de Mig Camí, uns fòssils que han donat peu a tota mena de creences populars
A Tortosa, Dijous Llarder se celebra amb una baldanada popular i la recerca d'unes peculiars pedres de cinc puntes al voltant de l'ermita de Nostra Senyora de la Providència
La tarda del Dijous Llarder a Tortosa és costum pujar a l'ermita de Mig Camí a buscar "estrelletes". Són unes pedres molt menudes que tenen cinc puntes i que els tortosins busquen amb afany pel voltant de l'ermita, per després guardar-les a casa, com explica Jaume Fabregat:
"Has d'anar rascant el terra i se'n van trobant, amb molta paciència. Hem vingut a buscar-ne des que érem menuts, tant amb el col·legi com amb la família, i ara seguim la tradició".
Al llarg de la història se'ls han atribuït tota mena de propietats miraculoses i hi ha diverses creences populars per explicar la seva forma singular d'estrella.

Una d'aquestes explicacions diu que procedeixen d'una pluja d'estrelles que va provocar la Verge Maria per assenyalar la sacralitat d'aquest espai i una altra llegenda diu que són llàgrimes de la Verge petrificades, de quan plorava per lamentar les calamitats que vivien els tortosins.
La mateixa cúpula que corona l'ermita, dedicada a Nostra Senyora de la Providència, té unes estrelles dibuixades i també n'hi ha a la corona de l'escultura de la Verge.
Ni estrelles ni llàgrimes de la Verge: un fòssil marí
L'explicació científica d'aquestes peculiars pedretes estrellades que abunden al voltant de l'ermita és més prosaica. En realitat es tracta de fragments fossilitzats d'un animal marí.
Segons el geòleg Álvaro Arasa, "són segments del peduncle, és a dir del peu, d'un crinoïdeu fòssil, el Pentocrinus Cretaceus, de la família de les estrelles de mar, que es caracteritzen per tenir una simetria pentàmera, amb cinc puntes":
"Durant el Cretaci, fa uns 130 milions d'anys, aquests organismes formaven unes praderies al fons del mar. Com que són organismes carbonatats, fossilitzen fàcilment. Després, el fons marí va emergir formant muntanyes com aquesta pel moviment tèctonic de plaques."
Arasa afegeix que, a la zona, es poden trobar altres tipus de fòssils d'aquella època, tot i que menys coneguts que les estrelletes.

El geòleg, que va publicar un llibre dedicat a aquests fòssils, explica que popularment a les estrelletes se'ls han atribuït moltes propietats miraculoses com curar el reuma i altres malalties o ajudar a trobar parella:
"Hi ha gent que ha tingut malalties greus i s'han menjat una estrelleta perquè creien que els curaria".
Com que és una pedra, "evidentment, de la mateixa manera que entra, surt; però la fe mou muntanyes", afegeix irònicament.
Baldanada popular
A més de buscar estrelletes, a Tortosa la tarda del Dijous Llarder també és costum fer un berenar ben calòric al voltant de l'ermita de Mig Camí. Alguns porten el berenar de casa, però la majoria aprofiten la tradicional baldanada popular que organitza l'Ajuntament de Tortosa.
Enguany s'han repartit un miler d'entrepans de baldana, la típica botifarra ebrenca, feta d'arròs, sang i greix.
- ARXIVAT A:
- CiènciaCultura popular