Estrenes, dissidències i explorant la tradició: 5 propostes de la Fira Mediterrània de Manresa
És la Mediterrània amb més estrenes que mai: un 70% dels espectacles dels 75 que podrem veure en els molts escenaris repartits per Manresa. I, per cert, se n'incorpora un de nou, el flamant Museu del Barroc de Catalunya, on veurem, per exemple, una instal·lació d'Arnau Obiols.
La Fira Mediterrània de Manresa arriba com el mercat de les arts d'arrels tradicionals que és, aquest any amb molts artistes joves i amb un cartell revelador: Un cos: allà on hi ha d'haver un peu hi veiem una mà. Són les "Dissidències", que conviuen amb les identitats tradicionals.
1. Dissidents
El ballarí Pere Seda amb la companyia Esbord ens parla de les dissidències de gènere a "Folk as Queer", dijous(16:30) a la sala petita del Kursaal.
I també ho explica Alberto Velasco a "Mover Montañas", al pati del Kursaal, dijous en dues sessions (13:00 i 20:00).
La reflexió sobre la procedència l'aporta el senegalès Momi Maiga, el divendres 11, al Conservatori (20:30) amb Kairo, una fusió de sons, gèneres i cultures.
2. "Para cuatro jinetes" i "Muerta de amor"
Potents els espectacles inaugurals i de cloenda. Dijous 10, a les 9 del vespre, la companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes Los Volubles escenificaran una mena de rave folklòrica al Kursaal.
I al mateix teatre, diumenge (18:30) el "bailaor" andalús Manuel Liñán parla de l'amor a través de la cobla i el flamenc.
3. Arnau Tordera, Roger Mas i Tarta Relena
El tastet de la Mediterrània ja l'hem fet aquest cap de setmana amb la "Sardana superstar" d'Arnau Tordera, que ens ha unit teatre musical, sardana i cobla.
I també s'ajuntaran --per segona vegada-- Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, aquest divendres, a les 21:30 al Kursaal. Un treball conjunt que és 100% marca de l'obrador d'Arrel de la Fira.
A punt de publicar el seu segon disc, Tarta Relena, a capella i amb els habituals sons electrònics, n'avança el repertori que gira al voltant del pensament tràgic. Dissabte, 21:30, al Kursaal.
4. La Primera dona rapera al Marroc
És una de les 4 propostes artístiques que arriben del Magreb, el convidat d'enguany a la fira. La rapera Widad Mjama presenta "Aïta, mon amour", un homenatge a les dones transmissores de la poesia oral des del segle XII. Representa l'essència de la fira: nous llenguatges per explorar la tradició i, en aquest cas, lluny de la terra d'origen.
Mjama viu a Montpeller. La veurem dissabte, a les 18:30, a la Taverna Cervesa Guineu.
5. El Càntut i els Saraus
L'Hostal Càntut va venir fa 2 anys a Manresa i ja s'hi ha quedat a l'hora de dinar, cada dia de la fira. Canten al teatre Els Carlins, una joia del segle XIX, al carrer Sabateria, al Barri vell.
I al mateix teatre, la gresca s'allargarà fins tard amb els Saraus d'Arrel, perquè de nit tothom pugui cantar i ballar de forma improvisada a partir d'un repertori de músiques i danses tradicionals catalanes.