Estudiants penjats per la Covid: "Si no puc fer les pràctiques, perdré un any"
La Generalitat aprova una resolució d'urgència per donar alternativa als estudiants de Formació Professional
Les pràctiques en empresa són un pilar bàsic en la formació dels estudiants de Formació Professional i els universitaris. Enguany, alguns d'ells s'estan trobant amb problemes per poder-les cursar, ja que moltes empreses estan suspenent els convenis de pràctiques amb els instituts i les facultats.
Els motius que porten les empreses a prendre aquesta decisió són els estrictes protocols de seguretat per la Covid-19, o bé perquè fan teletreball i els és molt complicat tutoritzar les pràctiques, o bé perquè prefereixen no comptar amb estudiants mentre tinguin treballadors en ERTO.
Gairebé totes les universitats catalanes s'estan trobant amb aquesta problemàtica. A la Universitat de Barcelona (UB) calculen que la davallada de l'oferta és d'entre el 10 i el 20%, tot i que no tots els estudis han resultat afectats de la mateixa manera.
Les facultats de Dret, sobretot perquè moltes pràctiques a l'administració no es poden fer a causa del teletreball dels treballadors, i la de Comunicació, pel tancament de diverses productores, són les més afectades.
A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els estudiants més afectats també són els de la Facultat de Comunicació, ja que molts mitjans de comunicació han optat per no acollir estudiants.
Jesebel Luengo, estudiant de Periodisme UAB, assegura que s'han sentit "molt desemparats". "Porto tres setmanes sense solucions. Si no puc fer les pràctiques, hauré de fer un any més de carrera", alerta.
En la mateixa línia, Paula Tudó, que estudia a la mateixa facultat, explica que només he rebut una trucada de Recursos Humans de l'empresa on havia de fer les pràctiques per dir-li que encara no saben si podrà fer-les.
En el cas concret de la UAB, 16 empreses han deixat una seixantena d'alumnes sense les pràctiques que havien de fer. Tot i així, la facultat està treballant per no deixar cap alumne sense solució i per això proposen diverses alternatives, com ara buscar-se una empresa pel seu compte, fer un reportatge periodístic o bé fer ràdio o tele a les instal·lacions de la UAB, al Campus Mèdia.
Per als estudiants, però, no és una solució òptima. Marc Calero assegura que fer les pràctiques al Campus Mèdia "no és el que hauríem desitjat la majoria, però és una solució encertada a la situació, ja que, al cap i a la fi, podem practicar".
Per Ana Iglesias, una simulació no és suficient:
"El que fem aquí és una simulació, però, quan estàs a l'empresa, és quan realment vius l'experiència."
També per Laia Casanova, les pràctiques són l'espai "on vius què és el periodisme".
Des la la Facultat de Comunicació de la UAB, la degana, María José Recoder, assegura que busquen una solució per a tots els alumnes:
"Comptem que al segon semestre podran tornar a fer pràctiques en empresa, però dependrà de com evolucioni les pràctiques. El que tenim clar és que no deixarem cap alumne sense solució."
Solucions d'emergència per als estudiants de Formació Professional
Per la seva banda, els estudiants de Formació Professional també han resultat molt afectats per la manca d'empreses que puguin acollir-los. Els estudiants de cicles formatius han de fer gairebé 400 hores de pràctiques, i els d'FP Dual, un miler. Això converteix les pràctiques en un complement molt important per als seus estudis, que difícilment pot ser substituït per un treball.
La dificultat de trobar empreses ha portat alguns instituts a redirigir els estudiants d'FP Dual a graus convencionals, com és el cas de l'Institut Escola del Treball de Barcelona.
José Luis Duran assegura que "sempre és més fàcil trobar centres de treball on poder realitzar pràctiques que trobar empreses que puguin acollir estudiants en modalitat Dual."
Per intentar resoldre aquesta situació, la Generalitat de Catalunya ha publicat aquest dimarts una resolució per la qual s'adopten mesures urgents en l'àmbit dels ensenyaments de formació professional. El document contempla diverses possibilitats per a aquests estudiants amb dificultats per fer les pràctiques.
La primera és l'exempció de la formació en centres de treball sempre que es pugui acreditar una certa experiència laboral en l'àmbit dels estudis. Fins ara calia demostrar un any d'experiència, una xifra que es redueix als 6 mesos per la pandèmia. La segona mesura contempla reduir les 400 hores de pràctiques obligatòries fins ara a un mínim de 220. Una tercera opció per als estudiants d'FP és dur a terme les pràctiques a distància.
Per últim, la Generalitat planteja una quarta mesura --menys preferible-- per a aquells casos on no s'hagi pogut trobar cap altra opció. En aquest cas, se substituirien les pràctiques en empreses per unes activitats equivalents al mateix institut.
En una entrevista a "Els Matins" de TV3, Joan Lluís Espinós, director general de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, ha resolt un dels dubtes que tenen moltes empreses: Poden acollir estudiants si tenen treballadors en ERTO? Espinós ha assegurat que sí, ja que els estudiants no ocupen llocs de feina. "Els estudiants van a una empresa a aprendre, no a treballar, i això ho marca el dictamen", afegeix.
Aquesta és l'entrevista:
Les especialitats sanitàries o d'hoteleria són de les més afectades per l'anul·lació de les pràctiques, tal com hem explicat en aquest reportatge del "Telenotícies migdia":
Moltes empreses volen seguir col·laborant amb els centres, però no sempre poden
Moltes empreses entenen que l'escenari no és el més adequat per acollir estudiants, però que això no vol dir que no tinguin la intenció de cooperar amb els instituts i les universitats sempre que sigui possible.
Manuel Rosillo, president de la Comissió de Formació de Foment, explica a TV3 que hi ha famílies professionals molt tocades, com ara el comerç, el turisme o la restauració, sectors que, per motius obvis, ara no poden acollir estudiants. En altres casos, els protocols per la Covid-19 fan molt complicada la incorporació d'estudiants a les empreses.
La directora de Polítiques d'Ocupació i Formació de la patronal Pimec, Sílvia Miró, planteja la possibilitat de fer pràctiques híbrides com una possible solució a aquest problema.
"Si les empreses han estat capaces d'incorporar el teletreball, sempre que sigui possible, per què no fer el mateix amb els estudiants?", afegeix.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació Universitat