Estudis preliminars publicats avalarien l'efectivitat de la vacuna russa de la Covid
Un estudi publicat a la revista científica The Lancet indica que el tractament desencadenaria una resposta d'anticossos i cap reacció adversa destacable
Rússia es va convertir l'11 d'agost en el primer país de registrar una vacuna, amb el nom de Sputnik V. Ho va fer entre un cert escepticisme de la comunitat científica des que les autoritats sanitàries del país van decidir prescindir de la fase III, d'assajos amb milers de persones.
Quan es va començar a produir i comercialitzar la vacuna només s'havien dut a terme algunes proves en humans i en un període de menys de dos mesos, molt lluny dels estàndards dels organismes reguladors, que exigeixen un període d'almenys un any.
Però un article científic publicat a la revista The Lancet assenyala que les investigacions preliminars dutes a terme sobre una mostra de 76 persones evidencien resultats satisfactoris pel que fa a la producció d'anticossos i l'absència d'efectes adversos destacables.
L'estudi, liderat pels investigadors del Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya Denis Logunov i Inna V Dolzhikova, hauria constatat que la vacuna va desencadenar anticossos contra la Covid-19 en les persones sota control en 21 dies i que en 42 dies no es van detectar efectes secundaris.
El centre Gamaleya és, juntament amb el Ministeri de Defensa rus, el mateix institut creador de la vacuna. Malgrat tot, conclou l'article, encara caldria dur a terme assajos amb terminis més llargs i comparacions amb placebo per acabar de constatar la seva eficiència. Encara és d'hora per afirmar que cap vacuna és tan efectiva com segura.
Geopolítica
El corresponsal a Rússia del Financial Times, Henry Foy, reconeix en una anàlisi del 13 d'agost que l'escepticisme manifestat per càrrecs electes com el ministre de sanitat alemany, Jens Spahn, té arrels més geopolítiques que no pas científiques.
Foy recorda en la seva peça que malgrat que Rússia no està considerada una potència sanitària, l'institut Gamaleya treballa per trobar la cura a diferents manifestacions dels adenovirus des de 1980.
De fet, recorda l'analista, la Sputnik V està basada en un tractament de l'Ebola aprovat pels organismes reguladors.
El periodista considera que la credibilitat del Kremlin s'ha vist minada per les acusacions de temptativa d'enverinament de la dissidència i el seu paper fent caure l'avió MH17 de Malaysian Airlines. Acusacions que el govern rus sempre ha rebutjat.
Els efectes d'aquest rol que li ha acabat tocant a Rússia al món s'han fet palesos durant la pandèmia per les suspicàcies i els maldecaps diplomàtics que han provocat els respiradors regalats a la ciutat de Nova York.
Actualment s'estan duent a terme assajos amb la vacuna russa en països com els Emirats Àrabs Units i les Filipines. Els Emirats s'han mostrat com un dels aliats de Rússia més propers al món àrab quan es van quedar sols al Consell de Cooperació del Golf defensant la intervenció militar del Kremlin a Síria. I d'ençà l'arribada de Rodrigo Duterte a la presidència filipina que les relacions entre el seu país i el règim de Vladímir Putin s'han tornat molt més estretes.
La implicació d'aquestes dues nacions en la investigació no sembla casual.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus