"Et vigilarem dia i nit": les amenaces per desallotjar il·legalment una família

Investiguen l'empresa de desocupacions extrajudicials Antiokupa Tarraco i la filla de la propietària d'un pis per intentar fer fora els ocupants de forma violenta

Marta MartorellActualitzat

Els Mossos d'Esquadra van desmantellar a mitjan maig una empresa dedicada a fer desocupacions extrajudicials: Antiokupa Tarraco. El grup, considerat organització criminal per un jutge de Reus, hauria actuat en una seixantena de casos i els dos líders estan en presó preventiva sense fiança. Ara bé, no és l'única investigació oberta que tenen. També estan investigats per actuar a Barcelona.

Un jutge els investiga per intentar fer fora amb violència una família d'un pis ocupat. Es tracta d'una parella amb una filla menor a càrrec que viuen des de finals del 2022 en un pis del barri de Gràcia de Barcelona. La mare de la família cuidava la dona gran que vivia abans en aquest habitatge --amb un contracte de lloguer de renda antiga-- i en morir-se, la família va voler continuar-hi vivint i signar un nou contracte de lloguer.

Ara bé, la propietat no ho va acceptar i la família havia de marxar. La sorpresa va ser que, al cap de pocs dies, van començar a rebre amenaces de membres d'una empresa dedicada a fer desallotjaments violents i il·legals: Antiokupa Tarraco.
 

Amenaces i insults racistes

A través del mòbil, els van enviar missatges amb amenaces perquè marxessin del pis i insults racistes. 

A més de les amenaces han rebut missatge amb insults racistes al mòbil (3Cat)

Membres de l'empresa investigada també van fer vigilàncies al portal per intimidar-los i un d'ells va pujar fins a dalt al seu replà i els va trencar el vidre de la porta.

També han actuat amb violència per intimidar-los, trencant el mirall de darrere de la porta i el vidre d'una finestra (3Cat)

Investiguen la filla de la propietària

A banda dels membres d'Antiokupa Tarraco, la justícia també investiga la filla de la propietària del pis per haver contractat aquesta empresa i intentar un desallotjament extrajudicial. Declararà com a investigada el pròxim 11 de juny. Una prova que l'incrimina és un àudio on alerta als veïns de l'actuació d'Antiokupa Tarraco.

"Que sapigueu que comencen a actuar una empresa d'antiokupes i que van cap allà ja. [...] Són dos o tres tios amb samarretes amb logos. [...] Entraran i sortiran dos o tres tios per treure la ‘pava' aquesta."

La propietària admet, en un document, que va optar per la "mediació" d'aquesta empresa, tot i que reconeix que no va servir per solucionar la situació sinó que lla va agreujar". 

La propietària reconeix que va contractar l'empresa de desocupacions, però no va anar bé (3Cat)

Finalment, ha interposat una demanda al jutjat --que s'està tramitant-- per desnonar la família que acusa d'ocupar il·legalment el pis.
 

Antiokupa Tarraco, desarticulada

Els Mossos van desmantellar l'empresa que hi ha al darrere d'aquest cas a mitjan maig com a organització criminal perquè es dedicava a fer desocupacions il·legals amb mètodes violents. Rebien diners per expulsar els inquilins sense control judicial i haurien fet una seixantena d'actuacions.

Les víctimes eren famílies vulnerables que ocupaven els domicilis i d'altres que tenien contractes de lloguer en vigor. Utilitzaven amenaces i coaccions, però si no aconseguien el seu objectiu, robaven dins dels pisos i havien arribat a agredir alguna de les víctimes. Segons els investigadors, actuaven sovint amb motivacions racistes i utilitzaven la cobertura d'un despatx d'advocats per donar aparença de legalitat a les seves actuacions.

Els Mossos van detenir 16 persones —la majoria a la comarca del Baix Camp— i n'investiguen 11 més. Un jutge de Reus ha enviat dos dels líders a presó preventiva sense fiança, acusats d'organització criminal, lesions, danys i coaccions, entre altres delictes.

El suport del sindicat d'Habitatge de Gràcia

El Sindicat d'Habitatge del barri de Gràcia ha donat suport a aquesta família en la denúncia contra Antiokupa Tarraco. La portaveu Judit Esposa alerta que hi ha moltes empreses que es dediquen a fer desocupacions extrajudicials i que actuen amb total impunitat com ara Desokupa, liderada pel polèmic Daniel Esteve.

Esposa recorda els "impediments" que la llei d'estrangeria posa a les persones migrants per aconseguir un contracte laboral o de lloguer. És el cas d'aquesta família que ocupa el pis: 

"Nosaltres el que volem és pagar un lloguer. No tenim documents, ni nòmines... Llavors no et lloguen directament. He buscat un lloguer d'habitació i te l'alquilen, però amb la meva filla no..."

Malgrat que treballen, sense aquesta documentació i sense nòmines no poden accedir a un contracte de lloguer. Un peix que es mossega la cua. 

ARXIVAT A:
HabitatgeDrets laboralsJudicialPolicialPrecarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut