ETA diu adeu en un acte solemne al País Basc francès
Els agents internacionals retreuen que el govern espanyol no hagi participat a l'acte i demanen diàleg polític per a la reconciliació
La casa Arnaga de la localitat francesa de Cambo-les-Bains, és l'escenari de la declaració solemne de la dissolució d'ETA. Personalitats internacionals confirmen que l'organització terrorista s'ha dissolt, en un acte al qual no assisteix cap representació del govern espanyol. La declaració d'Arnaga rubrica la declaració llegida en euskera, francès, anglès i espanyol.
4 de maig de 2018. ETA diu adeu, 800 morts i 59 anys després https://t.co/TjpQ2pGp34 #Play324 pic.twitter.com/8LLn4xIlRL
324.cat (@324cat) 5 de maig de 2018
Entre les personalitats participants hi ha l'expresident del Sinn Féin Gerry Adams i Jonathan Powell, que va ser assessor de l'exprimer ministre britànic Tony Blair. També mediadors com el mexicà Cuauhtémoc Cárdenas o l'advocat sud-africà Brian Currin, del Grup Internacional de Contcate, GIC.
Brian Currin ha dit que aquest dia pertany a tot el poble basc, i ha destacat l'esforç d'aquest procés de pau que s'ha fet des de la bases, des del poble.
"Avui estem aquí per celebrar aquest dia, però també per recordar que és el dia del poble basc perquè no només va ser el responsable de la creació del Grup Internacional de Contacte, sinó també perquè aquest procés ha estat dirigit pel poble.
No conec cap altre procés de pau que s'hagi dirigit des de la base, en el qual el poble va dirigir el procés quan els governs es van negar a participar-hi."
Currin també ha retret al govern espanyol que no sigui present en aquest acte simbòlic, ni en el que es va fer a Ginebra de manera oficial.
"És trist que no hi siguin (els governs), perquè necessitàvem la integració perquè aquesta celebració fos més inclusiva."
Currin ha recordat que el procés no ha acabat perquè falta fer molta feina per a la reconciliació de les víctimes o els presos.
A l'acte no hi assisteix oficialment el govern basc ni el de Navarra, ni tampoc el govern espanyol, però sí que hi ha representants del PNB, Bildu i Podem Euskadi, així com dirigents sindicals, com l'exlíder de LAB, Rafa Díez. Entre els quals Arnado Otegi i Jesús Eguiguren que van iniciar l'any 2000 les negociacions secretes que aquest divendres arriben a la seva fi.
Els que sí que hi són presents i actuen com a amfitrions són el president de la mancomunitat basca, -l'equivalent al lehendakari en territori francès-, Jean René Etchegaray, que és també alcalde de Baiona, i l'exalcalde de Cambo i ara diputat de l'Assemblea Nacional francesa, Vincent Bru.
"Esperem que aquesta declaració d'Arnaga contribuirà a traçar nous camins a favor de la pau al País Basc."
En el mateix sentit, i sobre la feina que queda per fer i la responsabilitat que comporta, Jean René Etchegaray apunta dos camins per a la reconciliació.
"Tots els que som aquí sabem que avui s'obre una nova etapa i no podem fallar ara, davant nostre tenim dos camins: el del reconeixement del patiment de les víctimes i el del reconeixement dels drets dels presos. És durant la nit que cal creure en la llum"
Els actors internacionals que han participat en el Grup Internacional de Contacte han destacat la importància de l'acte. Jonathan Powell ha destacat que aquest procés de pau serveixi d'exemple al món.
"És una ocasió única per al País Basc perquè sense violència moltes coses són possibles, a nivell econòmic, polític, pel conjunt d'Europa. Tindrem una Europa sense violència política i serà un exemple per al món i espero que sigui un exemple pels conflictes que segueixen existin, perquè es pot arribar a la pau a través del diàleg."
El líder del Sinn Féin Gerry Adams ha posat èmfasi en la feina de reconciliació sense ràbia ni venjança.
"La reconcialiació requereix que s'escolti totes les víctimes i deixar enrere el passat. Ara s'obren oportunitats per a tot el poble basc. Ens hem de centrar en un futur millor. El Sinn Féin estarà amb vosaltres. La ràbia no és una bona política i la venjança no és una opció."
A l'inici de l'acte s'ha fet un minut de silenci per a totes les víctimes d'aquest conflicte.
Declaració d'Arnaga
L'acte ha acabat amb la declaració d'Arnaga, llegida en euskera per una noia de 21 anys, nascuda a Gernika, Irati Agorriaga Cuevas. Després tres personalidades Internacionales l'han llegida en francès, per Michel Camdessus, Jonathan Powell en anglès, i Cuahtemoc Càrdenas, en castellà.
La declaració destaca que, des de la Conferència d'Aiete, el 2011, fa més de sis anys, ETA ha completat les exigències que se li han fet fins a la dissolució definitiva.
"ETA va completar el desarmament total l'any passat i nosaltres reconeixem aquestes passes històriques. ETA va anunciar ahir la seva dissolució definitiva i avui ho celebrem."
La declaració posa de relleu la negativa al diàleg del govern espanyol.
"Vam recomanar el diàleg entre el govern espanyol i ETA, però aquest no ha tingut lloc."
I destaca la necessitat de diàleg polític a partir d'ara, per mantenir la pau i arribar a la reconciliació que encara queda pendent.
Caldrà que les parts siguin honestes, generoses per curar les ferides i reconstruir una comunitat unida.
Avui és un dia de celebració per a Espanya, França i tot Europa.
La construcció de la pau requereix d'un diàleg polític entre les dues parts, mesures de seguretat i no només recórrer a la presó. Totes les mesures encaminades a una victòria total poden fer que el conflicte reaparegui.
La pau no és un joc de suma nul·la, sinó que és un compromís polític que les dues parts han d'acordar-ne els objectius i arribar-hi de forma democràtica i pacífica.
Vil·la Arnaga
L'escenari per a l'acte de la dissolució d'ETA és la Vil·la Arnaga, una casa del segle XIX envoltada d'imponents jardins d'estil francès que va ser propietat de l'autor de l'obra de teatre Cyrano de Bergerac, Edmond Rostand.
Un entorn al mateix nivell que el que es va trobar ara fa sis anys al palau d'Aiete.
- ARXIVAT A:
- ETATerrorisme