Europa acorda regular models d'IA com el ChatGPT, però s'encalla en el reconeixement facial

La negociació de les institucions de la Unió Europea ha durat gairebé 24 hores i s'ha suspès fins aquest divendres
Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Representants de les institucions de la Unió Europea mantenen des d'aquest dimecres a les tres de la tarda una intensa negociació per tirar endavant una llei que posi límits a la intel·ligència artificial per donar garanties ètiques i de seguretat en el seu ús.

La reunió s'ha allargat gairebé 24 hores i s'ha suspès aquest dijous. Es reprendrà divendres.

Després d'una intensa nit de converses, s'ha arribat a un acord provisional sobre com cal regular els models fundacionals en què es basen els sistemes d'intel·ligència artificial generativa, com el ChatGPT, segons indiquen a EFE i a Reuters fonts properes a les negociacions. 

Encara no han transcendit els detalls de l'acord. Amb aquest pacte, s'està més a prop d'un acord final perquè la Unió Europea es converteixi en la primera regió del món que tingui una llei que reguli la intel·ligència artificial


Què és el que preocupa?

Preocupa què pot passar si es deixa via lliure a les empreses que desenvolupen IA generativa sense límit. 

Països com Alemanya, França i Itàlia són partidaris de deixar barra lliure a les empreses. Es dona el cas que en aquests països hi ha algunes indústries del sector.

En canvi, altres països i el Parlament Europeu creuen que cal posar límits a eines com el ChatGPT.

 

La vigilància biomètrica en espais públics, a debat

Però encara no s'ha arribat a un acord sobre un punt que genera discrepàncies i controvèrsia: l'ús dels sistemes d'intel·ligència artificial per a la vigilància biomètrica en temps real en espais públics, amb sistemes com el reconeixement facial

Els governs europeus volen que es pugui utilitzar com a mesura de prevenció de delictes com el terrorisme, l'abús sexual o la protecció d'infraestructures crítiques, sempre amb autorització judicial prèvia. 

L'Eurocambra, en canvi, s'oposa al seu ús perquè considera que la vigilància biomètrica viola els drets fonamentals, tot i que el ponent de la norma al Parlament Europeu, el socialdemòcrata Brando Benifei, s'ha obert a permetre-la si es pot garantir la protecció dels drets. 


Entrada en vigor el 2026

Representants de la Comissió Europea, el Consell Europeu i l'Eurocambra són presents en aquestes intenses i llargues negociacions. El procés legislatiu va començar per una proposició de la Comissió l'abril del 2021, abans de la irrupció del ChatGPT

El ple del Parlament Europeu va donar llum verda al juny a un text preliminar que ara s'està acabant de debatre. A l'espera que acabi la negociació i la tramitació, la llei no entraria en vigor fins al 2026, segons va explicar aleshores el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

Les negociacions entre el Parlament Europeu i el Consell per tancar la normativa sobre intel·ligència artificial van començar al juliol. Els dos colegisladors ja van tancar al setembre un acord sobre quines pràctiques d'intel·ligència artificial es consideraven d'alt risc i, per tant, s'havien de prohibir a la UE.

Des d'aleshores, quedaven per pactar els aspectes més controvertits de la regulació: l'ús de la vigilància biomètrica en temps real i la regulació dels nous sistemes d'intel·ligència artificial generativa, com el ChatGPT.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Intel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut