
Europa avala que els interins no tinguin indemnització quan perden la plaça
Els interins que perden la plaça en benefici d'un funcionari no tenen dret a indemnització. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat la sentència del Tribunal Suprem que resol que els interins no poden reclamar cap compensació quan es queden sense plaça perquè passa a estar ocupada per un funcionari.
La sentència de la justícia europea segueix l'opinió que ja va fer pública l'advocat general del tribunal amb seu a Luxemburg quan el cas va arribar al Suprem. El TJUE determina que la legislació comunitària no s'oposa a l'espanyola, que no preveu cap indemnització per als interins que perden la plaça, cosa que sí que passa amb el personal laboral.
El cas arrenca a Madrid, per una denúncia d'una treballadora de l'Ajuntament que va cobrir una vacant durant vuit anys com a interina i que va perdre la plaça en quedar coberta per un funcionari. Reclamava una indemnització que li va ser denegada en considerar que la seva plaça estava vacant i calia cobrir-la.
Segons el TJUE, els funcionaris interins "no reben un tracte menys favorable" que els funcionaris de carrera. I pel que fa a la comparació amb el personal laboral, que sí que té dret a indemnització, el Tribunal apunta que la finalització de la relació laboral del personal interí es produeix "en un context sensiblement diferent". La justícia europea entén que, en el cas dels interins, el treballador sap "des del moment en què es pacta" el contracte què "determina el seu terme". En el cas del personal laboral, afirmen, hi ha un acomiadament per causes no previstes en el moment de la signatura del contracte, que "suposen un canvi radical" de la relació laboral i motiven una indemnització.
El tribunal de Luxemburg diu que el contracte de la interina de l'Ajuntament de Madrid "va finalitzar en produir-se l'esdeveniment previst".
La sentència del TJUE, però, no entra a valorar si en aquest cas s'ha abusat de la temporalitat.
- ARXIVAT A:
- Drets laboralsPrecarietat laboral