Control de temperatura a la frontera entre Àustria i la República Txeca (EP/ Václav Pancer)
Control de temperatura a la frontera entre Àustria i la República Txeca (EP/ Václav Pancer)

Europa combat el coronavirus: d'estats d'emergència a tancaments d'escoles i comerços

Els països europeus fan un pas més per frenar el coronavirus amb el tancament d'escoles i negocis i el reforç dels controls a les fronteres

RedaccióActualitzat

Europa fa un pas en la lluita contra el coronavirus. En les darreres hores, molts estats de la Unió Europea han incrementat les restriccions per frenar l'expansió del virus. Portugal ha decretat l'estat d'alarma al país pel coronavirus, i la República Txeca i Hongria han avançat l'estat d'emergència.

La gran majoria de països també han decidit tancar centres educatius. Un dels últims d'anunciar-ho ha estat França, que ho farà a partir de dilluns. En una aparició pública, el president Macron diu que manté les eleccions municipals d'aquest diumenge i ha augurat que serà necessari el tancament de fronteres. França, el tercer país més afectat pel coronavirus a Europa, després d'Itàlia i Espanya, no restringeix, de moment, l'obertura de bars o restaurants.

Controls a les fronteres

Malgrat tenir també pocs casos positius del Covid-19, Hongria ha declarat l'estat d'emergència i fa controls a la frontera amb Eslovènia i Àustria. S'han prohibit els esdeveniments de més de 100 persones a porta tancada, així com els de més de 500 persones en espais oberts.

Desinfecció d'un tramvia a la ciutat de Praga
Desinfecció d'un tramvia a la ciutat de Praga (Reuters/ David W Cerny)

Restriccions d'entrada a la República Txeca

La República Txeca ha tancat fronteres amb Alemanya i Àustria i ha prohibit l'entrada de persones provinents de països amb alts nivells de contagi per coronavirus. La llista de ciutadans d'altres països vetats inclouen els provinents d'altres membres de la Unió Europea com Espanya, Itàlia, França, Bèlgica, Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Regne Unit, Suècia i Suïssa, a més dels ciutadans provinents de la Xina, Corea del Sud i l'Iran.


Portugal tanca escoles, discoteques i centres d'oci

El primer ministre portuguès, António Costa, ha anunciat el tancament d'escoles, instituts i universitats a partir de dilluns i fins al 9 d'abril. També tancaran discoteques i bars i se suspenen les competicions esportives.

Portugal no ha decretat mesures de control de fronteres ni prohibició d'entrada de vols amb altres països, amb l'excepció dels passatgers de creuers de lleure, que no podran desembarcar en ports portuguesos.

"Se suspenen les activitats lectives presencials fins a les vacances de Pasqua, amb una reavaluació el 9 d'abril. Concretem: tancar discoteques i establiments similars, reduir en un terç el nombre d'espais de restauració i limitar la freqüència de centres comercials i serveis públics."

"És una lluita per la nostra pròpia supervivència i per la protecció de la vida dels portuguesos."

 


Fins aquest divendres, Portugal havia informat de 78 contagis per coronavirus, i cap dels contagiats estaria en estat greu.

Dos treballadors netegen un carrer turístic de Brussel·les (Reuters/Yves Herman)
Dos treballadors netegen un carrer turístic de Brussel·les (Reuters/Yves Herman) (Reuters/Yves Herman)


A Bèlgica, suspeses les classes fins al 3 d'abril

A Bèlgica, s'han suspès les classes fins al tres d'abril i les botigues que no prestin serveis essencials tancaran el cap de setmana.

El govern en funcions de Bèlgica ha adoptat aquest dijous a la nit diverses mesures d'urgència per frenar l'expansió del coronavirus: suspèn les classes a tots els nivells educatius, excepte a les llars d'infants. Les escoles belgues es mantindran obertes per atendre els fills del personal sanitari del país o per a les famílies que només tinguin com a recurs els avis per tenir cura dels infants.

També s'ha ordenat el tancament de bars i discoteques durant tres setmanes i la prohibició de qualsevol esdeveniment esportiu o d'oci, sense especificar aforament màxim.

 

Els estats europeus estan seguint l'exemple italià que, davant l'elevat nombre de casos i de morts, va ser el primer a aplicar mesures estrictes per contenir el coronavirus. Amb restriccions de moviments a tot el país, 60 milions d'italians estan confinats per ordre del govern. Gimnasos, teatres, discoteques, escoles i universitats també estan tancades a Itàlia i només es permeten sortides per anar a treballar o per emergències.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió EuropeaFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut