Un soldat de l'autoproclamada república de Donetsk, al Donbass (Reuters/Alexander Ermochenko)
Un soldat de l'autoproclamada república de Donetsk, al Donbass (Reuters/Alexander Ermochenko)

Europa, el continent on més ha augmentat la compra d'armes

A escala mundial, el comerç d'armament ha baixat prop d'un 5% els últims cinc anys, segons les dades de l'Institut Internacional de Recerca de la Pau

Europa s'ha convertit en un dels "punts calents" del comerç d'armes global. És la conclusió de l'últim informe de l'Institut Internacional de Recerca de la Pau (SIPRI), amb seu a Estocolm, fet amb dades d'abans de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna.

En el període 2017-2021, les importacions d'armes al continent van créixer un 19% en comparació amb els cinc anys anteriors. En el total del comerç armamentístic mundial, el percentatge europeu ha passat del 10% al 13%. El Regne Unit, Noruega i els Països Baixos són els països europeus que han importat més armes.

La tendència a l'alça a Europa va començar l'any 2014, coincidint amb l'annexió a Rússia de la península de Crimea. L'investigador del SIPRI Pieter Wezeman ha situat en aquest moment l'inici del deteriorament de les relacions entre la majoria d'estats europeus i Rússia:

"Fins al 2014, a Rússia encara se la veia com a amiga. Però, indubtablement, algunes veus europees deien ‘no us en fieu, hem de preparar-nos'. Després del 2014, amb Crimea i el Donbass, a la majoria d'estats europeus els va quedar molt clar que en Rússia no s'hi podia confiar."

En les darreres setmanes, amb l'atac a Ucraïna, la majoria de països europeus han anunciat plans de despesa militar i increments dels pressupostos de defensa.

L'investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau Jordi Calvo ha dit a Catalunya Ràdio que el món es dirigeix cap a una cursa d'armament:

"Estem parlant de grans augments de despesa militar, la qual cosa significa grans augments d'importació d'armament o de components i, alhora, d'exportació d'armament. És a dir, anem cap a una militarització, una cursa d'armaments, que ens situa en un escenari amb encara més riscos perquè hi hagi enfrontaments militars."

Instructors d'armament a la ciutat ucraïnesa de Lviv
Instructors d'armament a la ciutat ucraïnesa de Lviv (EFE / Borja Sánchez Trillo)

Rússia redueix les vendes d'armament

Les exportacions d'armament rus s'han reduït un 26% els darrers cinc anys i ara suposen el 19% del total. Entre 2017 i 2021, Rússia ha venut armes a 45 països, tot i que les exportacions s'han concentrat sobretot en quatre: l'Índia, la Xina, Egipte i Algèria.

Pel que fa a Ucraïna, s'ha mantingut força estable i les compres d'armament suposen només un 0,1% del total mundial, segons l'informe:

"L'entrega d'armes a Ucraïna, generalment, ha tingut més significat polític que militar, que ha crescut en importància quan les tensions entre Rússia i Ucraïna van empitjorar a finals de 2021."

En l'últim lustre, els principals subministradors d'armament a Ucraïna han estat la República Txeca, els Estats Units, França, Lituània, Polònia i Turquia.

L'informe assenyala que les baixes xifres de vendes d'armes a Ucraïna s'expliquen pels "limitats recursos financers" del país i pel fet que "té una capacitat pròpia de produir armes i un gran arsenal d'armes existents".

A més, el SIPRI apunta que alguns dels principals exportadors mundials d'armes havien restringit les vendes a Ucraïna "a causa de la preocupació que poguessin contribuir a escalar el conflicte".

Ucraïna manté enfrontaments amb les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l'est del país, des de fa gairebé vuit anys, però l'informe assenyala que utilitza bàsicament les "armes de l'era soviètica" que encara té.

Armes de l'exèrcit dels Estats Units, en una base de l'estat de Geòrgia
Armes de l'exèrcit dels Estats Units, en una base de l'estat de Geòrgia (Reuters / Michael A. McCoy)

Els Estats Units, principal exportador d'armes

L'informe del SIPRI també destaca que els Estats Units continuen sent l'exportador mundial d'armes més important.

Els EUA han ampliat encara més la distància amb el segon exportador mundial, Rússia, i ara controlen el 39% de les vendes mundials d'armes. En l'últim lustre, Washington ha augmentat un 14% la despesa en armament.

França és el tercer país del món que més armes exporta, per davant de la Xina i Alemanya.

La principal zona d'importacions d'armes és a l'Àsia i Oceania, que concentra el 43% de les compres d'armament i on hi ha sis dels deu principals importadors d'armes: l'Índia, Austràlia, la Xina, Corea del Sud, el Pakistan i el Japó.

El segon principal mercat mundial és el Pròxim Orient, amb el 32% de les importacions globals.

Globalment, les exportacions d'armes s'han reduït prop d'un 5% en els darrers cinc anys.

Anar al contingut