Un banc on no s'hi pot seure, a causa de la pandèmia, a Lisboa (EFE / Jose Sena Goulao)

Europa es prepara per restringir viatges pel risc "molt alt" de les variants de la Covid

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties eleva el risc de contagi de les noves soques del coronavirus i demana mesures "més estrictes"
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els països de la UE han acordat aquest dijous que els estats membres puguin restringir puntualment la mobilitat a les fronteres internes i externes de la Unió si així ho requereix la situació sanitària. En plena pandèmia del coronavirus, els líders dels vint-i-set han debatut un possible enduriment de les mesures per als viatges dins l'espai Schengen, tot i que s'han compromès a mantenir-lo obert.

"Estem totalment convençuts que hem de mantenir les fronteres obertes per mantenir el bon funcionament del mercat interior", ha declarat el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha obert la porta a "plantejar restriccions en els desplaçaments no essencials".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recalcat que "per mantenir les fronteres exteriors i interiors obertes, necessitem mesures específiques que ens mantinguin a tots sans i estalvis". És per això que s'ha decidit introduir una categoria, vermell fosc, per assenyalar els territoris de dins de la UE "on el virus circula a gran nivell".

 

Von der Leyen i Michel, en roda de premsa aquest dijous a Brussel·les (EFE / Olivier Hoslet)

 

Als ciutadans que viatgin procedents d'aquestes zones se'ls podrà exigir una prova de diagnòstic negativa abans de sortir i una quarantena en arribar al país de destinació:

"Tots els viatges no essencials han de ser enèrgicament desincentivats."

Aquestes restriccions, però, en principi no afecten els treballadors transfronterers, tot i que és un aspecte que es debatrà en els propers dies i que hauran d'abordar els països afectats.

Pel que fa a les fronteres exteriors, la Comissió Europea ha proposat "mesures addicionals" com ara que es pugui exigir una prova de diagnòstic negativa per entrar a l'espai comunitari.

 

Alerta de l'ECDC

La decisió dels vint-i-set arriba el mateix dia que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha publicat un informe en què demana prendre mesures "més estrictes" per combatre la pandèmia i restringir la mobilitat davant les noves variants del virus identificades al Regne Unit, Sud-àfrica, el Brasil i el Japó.

L'agència europea ha elevat el risc de contagi d'aquestes soques d'"alt" a "molt alt" davant "l'evidència d'una transmissibilitat substancialment més alta de les noves variants". L'ECDC, a més, ha fet una crida als estats de la UE a preparar "els sistemes de salut per a una escalada encara més gran de la demanda":

"Les autoritats nacionals haurien d'estar preparades per aplicar mesures fins i tot més estrictes, comunicant-se i comprometent-se amb la població."

L'ECDC també recomana evitar "els viatges no essencials" i mantenir mesures com les PCR o les quarantenes per als que es desplacin, particularment "els viatgers d'àrees amb una incidència superior de les noves variants".

 

Pel que fa a la situació epidemiològica, l'organisme emplaça els estats membres a reforçar la seqüenciació del genoma de mostres de positius i accelerar la vacunació dels grups de risc:

"Actualment estem veient com es deteriora la situació epidemiològica a les zones on s'han establert més variants transmissibles del virus SARS-CoV-2. L'augment del nombre d'infeccions provocarà un increment de les taxes d'hospitalització i de mortalitat en tots els grups d'edat, especialment en els de més edat o amb comorbiditat. Per frenar eficaçment la propagació de les noves variants es necessita una combinació de mesures, com el distanciament social, l'augment del nivell de vigilància, la seqüenciació de mostres i el rastreig rigorós dels contactes i la quarantena."

 

Un tècnic de laboratori de l'Hospital Universitari Río Hortega, a Valladolid (EFE / Nacho Gallego)

 

Variants més contagioses però no més greus

L'ECDC assenyala que la soca VOC 202012/01, identificada per primera vegada al Regne Unit a la tardor, es caracteritza per una transmissió "significativament més alta", tot i que els estudis preliminars no mostren que provoqui una infecció més greu o afecti de manera desproporcional certs grups d'edat.

Pel que fa a la mutació 501Y.V2, identificada a Sud-àfrica al desembre, les investigacions també apunten a una capacitat de transmissió més alta, tot i que s'ignora si causa una malaltia més aguda.

 

Portugal tanca escoles i suspèn vols amb el Regne Unit

A partir d'aquest divendres, Portugal tanca les escoles durant almenys 15 dies enmig d'un augment descontrolat dels contagis de Covid. Amb 221 morts per coronavirus en les últimes 24 hores, un rècord al país, el primer ministre, António Costa, s'ha vist obligat a tancar els centres educatius davant l'empitjorament dels indicadors epidemiològics:

"Malgrat l'esforç extraordinari que les escoles han fet per preparar-se, davant aquesta nova variant i la velocitat de transmissió, el principi de precaució ens obliga a interrompre totes les activitats lectives durant els propers 15 dies."

Aquestes dues setmanes es compensaran en el calendari escolar, ja que l'aturada és una suspensió de classes, no un canvi cap a classes telemàtiques.

 

Una dona passeja pel centre de Lisboa (EFE / Jose Sena Goulao)

 

Costa ha remarcat que "les escoles no han estat ni són el principal focus de transmissió" del virus.

D'altra banda, Portugal ha anunciat que, a partir d'aquest dissabte, suspendrà tots els vols regulars amb el Regne Unit, excepte per qüestions humanitàries. "Només hi haurà vols de naturalesa humanitària i per a la repatriació de portuguesos o britànics", ha assenyalat Costa.

 

Sánchez demana evitar "mesures unilaterals"

En la reunió telemàtica de líders europeus, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha instat la resta d'estats a evitar "mesures unilaterals" per mantenir la integritat del mercat únic i l'espai Schengen. Davant dels socis comunitaris, Sánchez ha destacat el bon ritme de vacunacions que hi ha a Espanya.

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous a La Moncloa (EFE / Moncloa)

 

També aquest dijous, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha augurat que la variant britànica del coronavirus serà la dominant a Espanya a mitjans de març.

En roda de premsa, Simón ha explicat que, a hores d'ara, la soca britànica concentra menys del 5% de les infeccions que hi ha a Espanya, però ha pronosticat que, si evoluciona com ho ha fet al Regne Unit, d'aquí menys de dos mesos el percentatge pujarà fins al 40% o el 50% dels casos.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha dit que el Regne Unit va detectar la variant a finals de setembre, però que no va ser fins a mitjans de desembre que va comprovar que havia passat a generar el 40% dels contagis, davant el 4% de tres mesos abans.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (EFE / Fernando Alvarado)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut