La UE manté el pols amb AstraZeneca i li demana vacunes fabricades al Regne Unit
Les dues parts rebaixen el to després d'un dia de molta tensió pel retard dels 300 milions de dosis compromeses, però Brussel·les lamenta la "falta de claredat"
Es manté l'estira-i-arronsa entre la Unió Europea i AstraZeneca pel retard anunciat per la farmacèutica en l'entrega de les dosis pactades de la vacuna per la Covid.
La notícia que no pot servir a temps els 300 milions de dosis compromeses ha generat un especial malestar i se suma als desajustos en el calendari previst per distribuir la vacuna de Pfizer-BioNTech.
Com que la Unió Europea havia quedat insatisfeta amb les explicacions donades per AstraZeneca en dues reunions dilluns, ha tornat a convocar la farmacèutica aquest dimecres. L'empresa anglosueca ha comunicat primer que no hi assistirà, però després ha rectificat.
La trobada, que ha durat tres hores i ha acabat de nit, no ha resolt la disputa però ha servit per rebaixar la tensió.
"To constructiu en el nostre intercanvi amb AstraZeneca", ha afirmat la comissària de Salut, Stella Kyriakides, que ha afegit que lamenten "la contínua falta de claredat sobre el calendari de distribució":
We regret the continued lack of clarity on the delivery schedule and request a clear plan from AstraZeneca for the fast delivery of the quantity of vaccines that we reserved for Q1. We will work with the company to find solutions and deliver vaccines rapidly for EU citizens.
Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) January 27, 2021
AztraZeneca nega que hagi distribuït a altres països les dosis compromeses
En el rerefons del conflicte hi ha les sospites que la companyia hauria distribuït a tercers països, a un preu més alt, una part del lot acordat amb els 27. La companyia ho nega.
El màxim executiu de la farmacèutica AstraZeneca, Pascal Soriot, s'ha defensat, en una entrevista a diversos diaris europeus, assegurant que el procés biotecnològic per produir la vacuna està donant un rendiment menor de l'esperat, i que això farà que les vacunes se serveixin a un ritme més lent del previst.
La Comissió Europea ha instat AstraZeneca a enviar a la UE dosis de la vacuna des d'algunes de les dues plantes que té al Regne Unit, si és que ha tingut problemes de producció a les altres, que són a Bèlgica i Alemanya.
La comissària europea de Salut ha destacat que el contracte firmat per l'adquisició dels milions de vacunes no diferencia entre el lloc de fabricació ni especifica que un país concret tingui preferència ni que se serveixi primer al que arribi abans:
"Pot funcionar en una carnisseria de barri, però no en contractes i, per descomptat, no en els nostres acords de compres anticipades."
Un mecanisme de transparència
Sigui com sigui, el ritme de vacunació contra la Covid no és el que s'esperava i la Comissió Europea s'ha posat en alerta. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, exigia aquest dimarts responsabilitat a les farmacèutiques:
"Europa ha invertit milers de milions per ajudar a desenvolupar les primeres vacunes mundials de la Covid, per crear un veritable producte comú, i ara les farmacèutiques han de complir, han de respectar les seves obligacions."
A més, la CE la anunciat la creació de l'anomenat Mecanisme de Transparència en l'Exportació de les Vacunes, que no és altra cosa que obligar els laboratoris a informar on envien les dosis produïdes a plantes de la Unió Europea. I AstraZeneca en té una aquí, a Bèlgica.
Es tracta d'intentar evitar que els laboratoris no es venguin al millor licitador.
L'autorització, aquest divendres
Mentrestant, l'Agència Europea del Medicament està acabant d'analitzar la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i AstraZeneca i preveu autoritzar-la divendres. Seria la tercera, després de la de Pfizer i Moderna, i és de les més sol·licitades, pel preu i perquè és fàcil d'emmagatzemar.
Això sí, l'aprovació planteja que aquesta vacuna s'apliqui només a persones de menys de 65 anys, perquè als estudis que ha facilitat AstraZeneca hi ha poques dades sobre l'ús en les persones grans.
El Regne Unit confia rebre les seves dosis
Per la seva part, el primer ministre britànic, Boris Johnson, confia que es compliran els contractes que el seu govern ha firmat amb els fabricants de les vacunes i, per tant, rebran les dosis previstes.
"Confiem en els nostres subministraments i en els contractes que tenim", ha afirmat en una roda de premsa, preguntat pels retards en els lliuraments d'Astrazeneca a la UE. Segons la companyia, el Regne Unit va firmar el contracte tres mesos abans que la Comissió Europea.
Johnson ha afegit que la vacuna d'aquest laboratori, desenvolupada juntament amb la Universitat d'Oxford, "es continua fabricant en quantitats cada cop més grans al Regne Unit" i manté que el procés "s'accelerarà i els temps de producció continuaran millorant."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes