Europa exigirà un 40% de dones als consells d'administració de les grans empreses
Acord europeu perquè el 2026 el nombre de dones directives augmenti fins al 40% a les empreses que cotitzen a borsa
Actualment, només el 30% dels membres dels consells d'administració de les grans empreses europees són dones. La Unió Europea ha posat fil a l'agulla per revertir aquesta situació. Vol que el 2026 aquesta xifra creixi fins al 40%, com a mínim.
Aquest dimarts s'ha fet el primer pas cap a aquest objectiu amb la directiva que busca millorar l'equilibri de gènere entre homes i dones als consells d'administració de les empreses.
La directiva vol introduir procediments transparents de selecció a les companyies, de manera que almenys el 40% dels llocs de consellers no executius o el 33% de tots els llocs directius estiguin ocupats pel sexe infrarepresentat. Amb aquesta formulació es busca garantir més presència de dones, que són les que acostumen a estar en minoria a les cúpules empresarials.
Totes les empreses hauran de complir aquest objectiu d'aquí a quatre anys, el 30 de juny del 2026. Només en queden exemptes les petites i mitjanes empreses amb menys de 250 empleats.
Com es farà?
La UE no obliga directament les empreses, però sí que fixa uns criteris que, a la pràctica, han de contribuir a augmentar la presència de les dones als llocs directius.
Un cop l'any, les empreses que cotitzen a la borsa hauran d'informar les autoritats sobre la representació de gèneres als seus consells d'administració. Si no compleixen els objectius hauran d'indicar per què i què pensen fer per assolir-los.
La informació haurà de publicar-se a la web de la companyia, de manera que sigui "fàcilment accessible".
En cas que hi hagi candidats amb les mateixes qualificacions, el candidat del sexe infrarepresentat seria el seleccionat.
Els països també hauran d'establir un sistema de penalitzacions per a les empreses que no compleixin les normes. La UE parla de multes i fins i tot de l'anul·lació de l'elecció de consellers per part d'un òrgan judicial.
Segons l'Eurocambra, el propòsit és que, com a mínim, la directiva garanteixi la paritat de gènere als consells d'administració de les empreses que cotitzen a la borsa a la UE.
Pendent d'aprovació definitiva
La directiva l'han acordat el Parlament Europeu i els 27 estats membres. Ara espera l'aprovació definitiva per part de l'Eurocambra i el Consell de la Unió.
Un cop publicada al diari oficial de la UE, la directiva entrarà en vigor 20 dies després i els països hauran de transposar els nous elements de la norma a la legislació nacional en un termini de dos anys.
Una dècada tard
La Comissió Europea va presentar la proposta sobre la directiva per a l'equilibri de gènere als consells d'administració el 2012. L'acord definitiu amb els estats arriba una dècada després.
En aquests 10 anys, la situació ha millorat, però encara no s'ha assolit la paritat. Segons les dades publicades el desembre del 2021 per l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, el percentatge de dones als consells d'administració de les empreses cotitzades més grans a la UE ha crescut fins al 31,3% des de l'11,9 % del 2010.
La bretxa és més gran si només es tenen en compte els consellers delegats (CEO), executius i no executius, amb un 79,2% d'homes i un 20,8% de dones.
Actualment, només 9 dels 27 estats membres de la UE tenen lleis sobre la igualtat de gènere als consells d'administració. Espanya ho contempla a la llei orgànica del 2007 sobre igualtat de gènere, que fixava la paritat entre altres mesures, tot i que encara no s'ha aconseguit.
Satisfacció europea
"Aquest és un gran dia per a les dones a Europa". Així s'ha felicitat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen:
Finally we have an agreement on the @EU_Commission's #WomenOnBoards proposal!
Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 7, 2022
Thank you to all those who worked on this key file for a decade.
This is a great day for women in Europe. It's also a great day for companies.
Because more diversity means more growth, more innovation
La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, també ha celebrat l'acord per la directiva:
The #womenonboards Directive is a win-win.
Roberta Metsola (@EP_President) June 7, 2022
Beneficial for women, for men, for businesses, for employees.
Today's agreement will see more women taking the lead in the business sector. ?? companies will gain with more women in leading roles.
We can level the playing field.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaBretxa salarial