Lisboa

Europa i Àfrica busquen una estratègia conjunta en una cimera que no escapa de la polèmica

La Unió Europea i l'Àfrica s'asseuen per segona vegada a la història en una mateixa taula per acordar una estratègia comuna per reactivar el continent africà i contrarestar l'avenç i hegemonia que està imposant la Xina en aquest territori. Sobre la taula tenen una agenda molt carregada, però l'objectiu principal és superar l'era postcolonial i començar una època basada en les relacions d'igualtat. La cimera, però, no està exempta de polèmica. Entre la setantena de caps d'estat i de govern que s'hi donen cita hi ha el president zimbabuès, Robert Mugabe, que té prohibida l'entrada als països comunitaris. També les paraules de Moammar al-Gaddafi han generat malestar. Reclama indemnitzacions per la colonització i titlla l'ONU de dictadura.

Actualitzat
Més de 70 líders europeus i africans es troben per segona vegada amb el rerefons del fracàs de la cimera del 2000. Set anys després d'aquella trobada, la cimera entre la Unió Europea i Àfrica ha de servir per millorar les relacions entre els dos continents. Aquest cop tot apunta que es firmarà un pla d'acció sobre pau i seguretat, comerç i integració regional, i governabilitat i drets humans.

Precisament, aquest tema és el que ha aixecat més rebombori. El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha rebutjat assistir a la cimera per la participació del president de Zimbabue. Robert Mugabe té vetada l'entrada a la Unió Europea per les constants violacions dels drets humans sota el seu règim i la intimidació que pateix l'oposició zimbabuesa. Per aquesta raó, activistes d'organitzacions no governamentals van fer sentir la seva veu contra la invitació del president zimbabuès.

El tema de la immigració també estarà damunt la taula. En aquest sentit, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, proposarà un acord euroafricà per lluitar contra les màfies de tràfic de persones, així com la creació de llocs de treball en els països africans per evitar l'èxode dels seus habitants.

I encara una altra polèmica, el líder libi Moammar al-Gaddafi ha escalfat les hores prèvies a la trobada reclamant en una conferència davant d'acadèmics compensacions pel passat d'ocupació colonial europea a l'Àfrica. Al-Gaddafi ha assegurat que la resposta militar no ha de ser el mètode de lluita contra el terrorisme i ha acusat les Nacions Unides de tenir tints dictatorials.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut