Els representants d'Israel a Eurovisió, encapçalats per la cantant Eden Golan, onegen banderes del seu país
La participant d'Israel a Eurovisió, Eden Golan, s'ha mostrat orgullosa de representar el seu país (Leonhard Foeger/Reuters)

Eurovisió intenta tapar l'escridassada a Israel, que passa a la final

Milers de persones es van manifestar aquest dijous pels carrers de Malmö per demanar l'expulsió de la representant israeliana, Eden Golan

RedaccióActualitzat

La polèmica participació d'Israel a Eurovisió arran de la guerra a Gaza s'allargarà dos dies més. La representant del país al certamen, Eden Golan, ha aconseguit aquest dijous la classificació per a la final, que dissabte tindrà lloc a la ciutat de Malmö, a Suècia. La semifinal ha estat protagonitzada per una barreja de xiulets i aplaudiments que la realització televisiva ha volgut tapar.

En els assajos previs, la cantant israeliana ja havia estat escridassada pel públic del Malmö Arena. Quan l'artista va pujar a l'escenari, hi va haver crits de "Palestina lliure", llançats des de la grada, que no es van sentir en la retransmissió televisiva perquè la Unió Europea de Radiodifusió (UER) els va silenciar amb un sistema d'aplaudiments pregravats. Segons mitjans israelians, la televisió pública d'Israel s'hauria queixat a l'organització per l'esbroncada.

En les semifinals, la realització televisiva no ha silenciat totalment els xiulets, que s'han sentit de fons. De totes maneres, espectadors que han seguit l'actuació en directe s'han encarregat de difondre vídeos on es pot sentir el volum real de l'escridassada a la representant israeliana, més alt del que s'ha pogut apreciar en l'emissió oficial:

@robertgartland The reaction from the Arena to Israel - Semi Final 2 #eurovision #israel #hurricane #malmo #esc #esc2024 ♬ original sound - Rob Gartland

 

Manifestants demanen la desqualificació d'Israel

La participació d'Eden Golan va estar precedida per una manifestació pels carrers de Malmö. Unes 5.000 persones es van concentrar dijous a la tarda als carrers de la ciutat sueca per demanar l'expulsió d'Israel del festival.

A banda de les consignes a favor de Palestina, també es van sentir crítiques a la UER per no excloure Israel del festival. L'organització havia apel·lat al caràcter apolític del certamen, tot i que algunes veus han recordat que Rússia va ser expulsada per la intervenció militar a Ucraïna.

Manifestants onegen una bandera palestina als carresr de Malmö
Protestes en contra de la participació d'Israel, hores abans de les semifinals d'Eurovisió (Johan Nilsson/TT)

En aquest sentit, també s'han multiplicat les veus que demanen el boicot al Festival d'Eurovisió pel posicionament de l'organització. Unes crides que ja van fer sentir artistes de països nòrdics, que van demanar donar l'esquena al certamen de la UER.

A principis d'any, membres del Parlament Europeu, entre ells eurodiputats de Podemos, van enviar una carta a la UER on deien que la participació d'Israel "blanqueja un règim que està duent a terme una neteja ètnica a Palestina i comet crims de guerra i genocidi". Dirigents del partit morat també van fer una crida al boicot d'Eurovisió per no haver vetat la participació d'Israel.
 

El suport de Netanyahu

Davant l'onada de protestes per la participació d'Israel a Eurovisió, el primer ministre de l'estat jueu, Benjamin Netanyahu, ha donat suport a la seva representant davant el que considera una "onada repugnant d'antisemitisme".

En un missatge a través del seu compte d'X, el primer ministre israelià ha animat Eden Golan:

"Eden, m'agradaria desitjar-te sort, però, saps què? Ja tens sort. No només estàs competint a Eurovisió amb molt d'orgull i de forma impressionant, sinó que també t'enfrontes a una onada repugnant d'antisemitisme."

En aquest sentit, en una entrevista a la televisió pública d'Israel, després de l'assaig de dimecres a la nit, Golan va apuntar que esperava les esbroncades i va afegir: "Estic orgullosa de representar el meu país, especialment aquest any."
 

La televisió belga atura l'emissió

Malgrat l'intent de l'organització de mitigar tota mena d'expressions polítiques, les veus contràries a la participació d'Israel s'han fet sentir en alguns casos. La televisió pública flamenca, una de les dues emissores belgues que segueixen el festival d'Eurovisió, ha interromput l'emissió del festival durant l'actuació de la representant d'Israel, a petició d'un sindicat que ho demanava com a acte de condemna a les "violacions de l'Estat d'Israel".

Així ho ha comunicat la mateixa televisió pública minuts abans de la segona semifinal d'Eurovisió:

"Condemnem les violacions de l'Estat d'Israel a Gaza. Israel està destrossant la llibertat de premsa. Per això hem interromput temporalment l'emissió."

El representant de Bèlgica, Mustii, també s'ha volgut sumar a l'onada de ciutadans que demanen la fi de la guerra i s'ha pintat al braç la paraula "Pau", que ha deixat veure durant la seva actuació.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaFestival d'Eurovisió
Anar al contingut