Evolució del vot a Holanda: es desintegra el sistema polític tradicional
En tres dècades, els partits tradicionals han passat del 80% dels vots al 40%
A Holanda, fa tres dècades, el Parlament era cosa, bàsicament, de tres partits. Entre tots tres sumaven més del 80% dels vots. Però a partir dels anys 90, socialdemòcrates i liberals van perdre el monopoli, i, ara, els tres primers partits inclòs el de Wilders amb prou feines sumen el 40% dels escons.
La resta, el 60%, se la reparteixen una desena de partits. Una fragmentació absoluta que anirà a més. Es calcula que en la pròxima legislatura hi haurà fins a 14 partits, i el guanyador només traurà el 16% dels escons.
Evolució del vot liberal
Que els Països Baixos tornin a ser per als holandesos. Un programa molt radical que, malgrat les expectatives, sembla que no aconsegueix seduir la majoria.
Des de la fundació del Partit de la Llibertat, el seu vot va passar del 6% al 15% el 2010. Llavors va donar suport parlamentari al govern liberal conservador de Rutte fins que l'hi va retirar al cap de dos anys. Els holandesos van castigar per això Wilders, que en les eleccions anticipades va baixar al 10%. I ara, malgrat tot el soroll, sembla que no arribarà ni al 15% de fa set anys.
El gran leitmotiv de Wilders és l'islam i la seva suposada incompatibilitat amb Occident. A Holanda, els musulmans, sobretot turcs i marroquins, són només el 6% de la població, encara que la percepció pública és que arriben al 19%.
♦ El mapa de l'extrema dreta populista a Europa
Evolució del vot laborista
Els laboristes han estat un dels grans partits del sistema holandès, amb diversos primers ministres, però, com passa arreu d'Europa, la socialdemocràcia està en una profunda crisi. A la Haia, aquest any es desplomen. I passen de la segona força, amb el 25% dels vots, a la setena, segons els sondejos, amb un trist 7,8% dels vots.