La noia, de 19 anys, va perdre la visió d'un ull a la Via Augusta de Barcelona durant una protesta contra l'empresonament de Pablo Hasél (3Cat)

Exculpen dos mossos que van deixar una jove sense ull per una bala de foam en una protesta

L'Audiència de Barcelona ha arxivat definitivament la causa perquè considera que els agents van seguir els protocols i la manifestant, que donava suport al raper Pablo Hasél, es va exposar a l'acció de la policia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

L'Audiència de Barcelona ha arxivat definitivament la causa contra dos agents dels Mossos d'Esquadra per les lesions oculars que va patir una noia per l'impacte d'un projectil de foam en una protesta en suport al raper Pablo Hasél fa tres anys. 

El tribunal considera cert que la lesió es va produir a conseqüència de l'impacte d'un projectil de foam, però que això no pressuposa una mala praxi policial. El tribunal conclou que els policies van seguir els protocols i que la noia podria haver rebut l'impacte en ajupir-se per agafar ampolles i llançar-les als agents. Per això rebutja el recurs de la víctima i de l'associació prodrets humans Irídia, que la representava.

Els fets van tenir lloc a la Via Augusta de Barcelona, entre l'avinguda Diagonal i la Travessera de Gràcia. El maig de 2021 es va obrir una investigació contra els dos agents. La justícia ja havia arxivat la causa, però les acusacions van recórrer la sentència, que ara ha quedat ratificada definitivament.
 

Les acusacions lamenten que la sentència "nega el dret a la justícia"

Tant Irídia com l'acusació de la víctima consideren que s'ha negat el dret a justícia de la víctima.

L'advocada del col·lectiu en defensa dels drets humans, Sònia Olivella, considera que el fet que la sentència admeti que la causa dels fets va ser l'impacte d'una bala de foam confirma que aquests projectils són "altament lesius i perillosos i atempten contra el dret a la protesta".

L'advocat Xavi Muñoz, de l'acusació particular, afirma que amb aquesta resolució "la justícia es rendeix a la cultura de la impunitat judicial". El lletrat afegeix que durant la investigació no han comptat "amb el suport de cap administració, ni tan sols de la Fiscalia".

L'acusació particular ja ha avançat que impulsarà una reclamació patrimonial a l'administració per vulneració de drets fonamentals. Considera que, si la sentència no determina la responsabilitat de cap agent individual, però admet que la lesió es va produir per una bala de foam, aleshores la responsabilitat recau sobre la Generalitat.

El projectil de foam que va buidar l'ull de la manifestant ja no es pot fer servir. El novembre de 2023, el Parlament va prohibir l'ús d'aquests projectils amb potencial lesiu i els Mossos d'Esquadra van canviar la munició d'aquest tipus d'armes de les unitats antiavalots.

 

ARXIVAT A:
Judicial Mossos d'Esquadra Pablo Hasél
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut