Exigeixen a l'IEC retirar del diccionari "tarat" com a persona amb problemes mentals
La plataforma Salut Mental Catalunya ha demanat una rectificació al "Diccionari de la llengua catalana", on s'acaba d'incorporar aquest mot, perquè, diuen, "tenir un trastorn mental no és cap tara"
La plataforma Salut Mental Catalunya, que agrupa una vuitantena d'entitats d'arreu del país, ha exigit a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que retiri el terme "tarat" per referir-se a persona amb problemes mentals.
Encara que al diccionari es recull que és un ús pejoratiu, Salut Mental considera que el diccionari hauria de suprimir l'entrada.
El moviment social de persones d'aquest col·lectiu apunta que tenir un trastorn mental no és cap tara i, per això, demanen a l'IEC que rectifiqui.
⚠️El DIEC oblida el llenguatge políticament correcte i torna segles enrere incorprant la paraula "tarat" per designar una persona amb trastorn mental.
Salut Mental Catalunya (@SalutMentalCat) November 28, 2023
📣SMC exigeix a l'@iec que rectifiqui i exclogui aquesta accepció en sentit figurat del nou diccionari.
👉https://t.co/P6aPwlim5m pic.twitter.com/H2yulunKaM
Aquesta paraula és una de les que s'han incorporat al "Diccionari de la llengua catalana" de l'IEC.
Concretament, el diccionari recull el mot en dues accepcions, la primera per indicar un adjectiu de lèxic comú que designa allò afectat d'una tara.
La segona, que és la que ha aixecat polseguera, per definir en sentit figurat i despectivament aquell que pateix un trastorn mental.
Des de la plataforma han constat en un comunicat la seva "sorpresa" i "estupefacció" per aquesta definició.
Consideren que el diccionari oblida el llenguatge políticament correcte i "torna segles enrere".
La seva presidenta, Mercè Torrentallé, ha assegurat que es tracta d'"una definició discriminatòria i molt perjudicial":
"Les persones tenim tares? Hi ha persones perfectes sense cap tara?"
Actualitzacions periòdiques
L'actual és la segona edició del DIEC, que va sortir el 2007, i des de llavors s'ha anat ampliant i modificant periòdicament, canvis que s'apliquen immediatament a la versió en línia.
Les actualitzacions ara es fan cada mig any, i els canvis que ara s'han oficialitzat són els que es van decidir al maig i els que s'hi han afegit ara al novembre.
Les entrades noves del maig són: aneuenc-a, anoienc-a, birra, coocurrència, edatisme, edatista, franjolí-ina, garrafenc, hacker, lluçanès-esa, maresmenc-a, montsianenc-a, noguerenc-a, pitiús-üsa, pudícia, saforenc-a, segrianenc-a i terraltenc-a.
I les del novembre, a més de tarat-ada, aquestes: betlem, botulisme, donassa, embolicat-ada, embullat-ada, gentrificació, gentrificar, reelaboració, reelaborar, sordcec-cega i sordceguesa.
- ARXIVAT A:
- Salut MentalCatalà