Exin reneix i vol recuperar joguines històriques com Cinexin o Exin Castillos
Els nous responsables de l'empresa no volen córrer i de moment llancen al mercat un joc de taula que es diu Exin Fiesta i que agrupa jocs clàssics com el Trivial, el Pictionary, el Tabú o l'Assassí
Si teniu al voltant de 50 anys o més, és molt probable que hi haguéssiu jugat o que els haguéssiu demanat als Reis. La fàbrica de joguines Exin va néixer a Barcelona fa 75 anys.
Tenia la seu al carrer Roger de Flor i des d'allà comercialitzaven alguns dels jocs més populars de l'època. I és que a banda dels seus propis productes, com ara el Cinexin i l'Exin Castillos, també tenia llicències com Scalextric, Madelman, Meccano, Tente o Ibertren.
L'actual director general d'Exin, Javier Conill, explica que "a banda de ser marca de producte, Exin també n'era distribuïdora i en aquest terreny va ser més important que Famosa".
Quan Exin va tancar, als anys 90, Conill --que també era soci fundador de la cadena de joguines Imaginàrium-- es va quedar amb el nom d'Exin.
Ara, després d'alguns intents de revitalitzar la marca associant-se amb fàbriques com Popular de Juguetes o Giro Toys, ha decidit reactivar-la amb l'ajuda de la seva família:
"Volem fer un projecte amb una marca que està molt associada a la nostàlgia, però també a un tipus de diversió familiar que no està relacionada amb la tecnologia."
La primera proposta de la renascuda Exin es diu Exin Fiesta i agrupa jocs clàssics com el Trivial, el Pictionary, el Tabú o l'Assassí.
Javier Conill el defineix com "uns Juegos Reunidos Geyper, tan famosos anys enrere, però que encaixaria perfectament amb els joves d'avui, que quan es posen a jugar a jocs de taula, de seguida volen jugar a un altre, i a un altre... Per tant, és un producte ad hoc".
Pròxima estació: Cinexin i Exin Castillos
El director general d'Exin també està convençut de tornar a comercialitzar jocs emblemàtics del passat tan aviat com puguin. Javier Conill diu que la seva intenció és recuperar productes com l'Exin Castillos o el Cinexin: "Hem decidit començar amb un joc de taula perquè jo tinc molta experiència en aquest sector".
Conill recorda que va ser ell qui va introduir a Espanya el Trivial Pursuit i el Pictionary: "fins i tot vaig anar al casament de l'inventor del Pictionary a Seattle".
El responsable d'Exin té clar que alguns dels productes més antics de la marca, com el Cinexin, han passat de ser una joguina a un tresor:
"Realment hi ha un record molt fort i molta gent ens ha escrit dient-nos que encara té el seu Cinexin antic."
Prova de la popularitat que va assolir aquest projector de pel·lícules infantil és que, com recorda Conill, al final de la sèrie "Cuéntame" de TVE --on es fa un repàs dels últims anys de la història d'Espanya-- parlaven d'aquesta joguina.
En qualsevol cas, el director general d'Exin explica que per no repetir errors del passat, l'objectiu serà anar a poc a poc en l'àmbit empresarial: "No volem ser com Lego, de sobte, però sí que la gent reconegui la marca ràpidament."