Èxit del primer trasplantament doble de mans en un nen
El primer trasplantament doble de mans en un nen ha estat un èxit. Dos anys després de la intervenció el pacient pot escriure, menjar i vestir-se tot sol. Així s'explica en un article que publica la revista "The Lancet Child & Adolescent Health", que publica el seguiment fet durant els primers 18 mesos.
El pacient és en Zion, un nen que ara té vuit anys i que viu als Estats Units. El nen va patir una sèpsia per estafilococs quan tenia dos anys i això va obligar a amputar-li mans i peus. Posteriorment va ser sotmès a un trasplantament de ronyó.
Això darrer és el que va fer pensar als metges que seria un bon candidat al trasplantament, perquè ja rebia medicació antirebuig. Fins ara aquests trasplantaments s'havien fet en adults, que poden resistir millor aquesta medicació, o entre bessons idèntics. En l'únic cas pediàtric en què el membre venia d'un altre donant el pacient va morir poc després de l'operació.
L'operació es va fer a l'Hospital de Nens de Filadèlfia el juliol del 2015 i va durar deu hores i 40 minuts. Només sis dies després de la intervenció, Zion ja va començar la rehabilitació i la teràpia ocupacional, amb videojocs i titelles entre altres activitats.
Durant aquests mesos el nen va patir diversos problemes, inclosos vuit processos de rebuig de les mans. Els episodis es van superar amb immunosupressors.
Zion va haver de fer una intensa feina per aprendre a utilitzar les mans. Per això, els metges destaquen que l'èxit de la intervenció s'ha basat en una preparació molt acurada amb un equip de cirurgians, especialistes en trasplantaments, terapeutes, equips de rehabilitació, treballadors socials i psicòlegs.
Per als metges, la necessitat d'utilitzar immunosupressors per evitar el rebuig obliga a considerar de manera molt acurada i prudent si es fa un trasplantament d'aquestes característiques a nens que, a diferència de Zion, no estan sotmesos a aquests tractaments. La medicació immunosupressora està associada a risc de diabetis, càncer i infeccions.